Potrošači u Srpskoj neupućeni u svoja prava

Prava potrošača, iako zakonski dobro zaštićena, još su ugrožena, što zbog nesavjesnog poslovanja trgovaca i pružalaca usluga, što zbog neznanja potrošača, kažu u Udruženjima potrošača Republike Srpske.
Izvršni direktor Udruženja za zaštitu potrošača “Don” iz Prijedora, Murisa Marić za Radio Gradišku kaže da Zakon o zaštiti potrošača Republike Srpske štiti potrošače iako građani slabo reaguju i koriste svoja prava. Prema njenim riječima razlog tome je neznanje ali i nepovjerenje u zakonske odredbe. Marićeva ističe da je Zakon o zaštiti potrošača Republike Srpske usaglašen sa evropskim direktivama i pomaže potrošačima koji su uslugom ili kupovinom nekog proizvoda oštećeni.

Ona je naglasila da se potrošači najviše žale na naplatu komunalnih usluga, čijih je predmeta najviše na sudovima. Zatim slijedi problem sa bijelom tehnikom, a unazad dvije godine i problem sa obućom. Prema njenim riječima sve je češći problem jedne cijene proizvoda koja je istaknuta na rafi i druge koja se otkuca na računu.
„Trgovci uz reklamaciju često neće da ponude sve zakonske mogućnosti, već najčešće upućuju kupca da, na primjer, odnese robu na servis. Zakonom je jasno određeno da potrošač ima pravo da bira da li će proizvod popraviti, da li će ga zamijeniti u periodu od 24 mjeseca za novi proizvod ili će tražiti povrat novca“, objasnila je Marićeva.
U Tržišnoj inspekciji RS ističu da je prvi korak ka zaštiti potrošačkih prava da potrošač prilikom kupovine obavezno uzme račun.
„Posjedovanje računa je jedini način da potrošači ostvare zaštitu svojih osnovnih potrošačkih prava u slučaju nedostatka na proizvodu i njegove reklamacije“, rekli su u Tržišnoj inspekciji RS.
Marićeva je dodala da su i ove godine, povodom Svetskog dana prava potrošača, 15. marta udruženja potrošača iz Republike Srpske planirala određene aktivnosti. Udruženje građana “Don” ovih dana učestvuje u brojnim medijskim nastupima vezanim za problematiku potrošača, a u petak su planirani performansi na trgu u Prijedoru kao i okrugli sto o temi prava potrošača.

Share With: