Потписивање колективних уговора у фокусу синдиката (ФОТО, ВИДЕО)

У Културном центру Градишка данас је одржан састанак предсједника синдикалних организација са подручја Синдикалне канцеларије Градишка. Састанку су присуствовали и представници Савеза синдиката Републике Српске.

Предсједници синдикалних организација са подручја Градишке, Српца и Лакташа разговарали су о проблемима радника, активностима Савеза синдиката Републике Српске и гранских синдиката, стању у синдикалним организацијама  као и планираним активностима за наредни период.

„ Наш задатак данас био је анализа активности Савеза синдиката, да видимо како да их унаприједимо и донесемо закључке у циљу бољег рада синдиката и положаја радника“, истакла је Гордана Радић, синдикални повјереник за Градишку, Лакташе и Србац.

 На састанку су идентификовани одређени проблеми које ће синдикат, кроз законска и подзаконска рјешења, покушати отклонити у наредном периоду.

„Различити су проблеми у различитим синдикалним гранама, а камен спотицања у остваривању радничких права  и даље су колективни уговори, истакао је Драган Гњатић потпредсједник Савеза синдиката РС. Према његовим ријечима потребно је радити на потписивању посебних колективних уговора за запослене у области културе и за раднике у предшколским установама који се финансирају из локалних буџета, као и за запослене из реалног сектора. Гњатић је нагласио да су највећи кочничари у потписивању колективних уговора, послодавци и најавио да ће синдикат инсистирати на њиховом потписивању.

Данашњи састанак у Градишци био је први у низу састанака са представницима синдикалних организација и дио су активности утврђивања програма рада за наредну календарску годину.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је да ће састанак у Градишци, као и  и наредни који су најављени на подручју цијеле Српске послужити да се дефинишу потребе чланова синдиката. „Видјели смо да је питање плата кључно питање, наравно да нико није задовољан платама и да је потребно константно радити на њиховом повећању“, истакао је Станковић и додао да синдикат води интезивне активности на утврђивању новог система плата.

Станковић је нагласио да је и данашњи састанак показао колико је важно бити члан синдиката, јер гдје год постоји синдикална организација, права радника се поштују много више него тамо гдје радници нису синдикално организовани.

С. Видовић

Share With:
Open

close button