Обиљежавање 28. годишњице прогона Срба из Доњег Вакуфа (ФОТО)

Удружење грађана „26. март“ Доњи Вакуф/Србобран обиљежава годишњицу од егзодуса 14.000 Срба из ове општине. Предсједник Удружењa Горан Ћулум каже да за њега овај датум 12. на 13 септембар 1995. године. представља сjeћaње на нешто наjгоре што sе човjeку може догодити.

У аутобусу са српским прогнаницима из тадашњег Србобрана, припадници Хрватске војске у Бравницама код Јајца, убили су 16 цивила, међу којима шесторо малољетне дјеце, од којих је најмлађе имало само двије године. За овај и друге злочине над српским цивилима и борцима из Србобрана нико није одговарао каже Ћулум те да је са подручја ове општине током рата погинуло је 354 борца Војске Републике Српске.

Поводом обиљежавања 28. годишњице егзодуса Срба из Доњег Вакуфа – Србобрана, данас је служен парастос у Бравницама страдалим цивилима, а у 19 часова истог дана биће приказан документарни филм “Заборављени злочин у Бравницама” у Културном центру Градишка. Филм је рађен у продукцији портала „Micro mreža“ и удружења „Породица“, уз подршку донатора.

Н.М

Share With: