Potpisani ugovori za četiri infrastukturna projekta vrijedna 806.000 KM

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić potpisao je danas ugovore sa izvođačima radova četiri infrastukturna projekta ukupne vrijednosti 806.000 KM.

Adžić je sa direktorom preduzeća „Gradid inžinjering“ iz Gradiške Vaskom Stojnićem potpisao ugovor o izgradnji višenamjenskog objekta za potrebe mjesne zajednice Kruškik, za koji će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 128.000 KM.

Sa direktorom Komunalnog preduzeća „Vodovod“ Gradiška Sandrom Zeničaninom Adžić je potpisao ugovor, vrijednosti 262.000 KM, o izgradnji distributivne vodovodne mreže i postrojenja za podizanje pritiska za vodosnabdijevanje naselja Sovjak, koji će u cijelosti biti finansiran grant sredstvima iz UNDP-ovog projekta MEG.

Adžić je istakao da mještani mjesne zajednice Sovjak godinama imaju problem obezbjeđenja pitke vode, te izrazio zadovoljstvo što je gradiški „Vodovod“ pobijedio na tenderu za izgradnju vodovodne mreže.

On je naglasio da je učešćem u MEG projektu, koji se odnosi na uređenje i zaštitu životne sredine i ekonomsko upravljanje, u kojem Gradiška zauzima prvo mjesto među 18 lokalnih zajednica u BiH koje učestvuju, obezbijeđeno oko 440.000 KM grant sredstava.

Adžić je sa direktorom preduzeća „Hidro-kop“ iz Banjaluke Radislavom Babićem potpisao ugovore o izvođenju radova u okviru projekta „Adaptacija esploatacionog bunara B-četiri na vodoizvorištu Žeravica“, vrijednosti 258.000 KM, za koji je takođe obezbijeđen grant iz MEG projekta u iznosu od 172.000 KM, te projekta „Vanjsko uređenje trga kod administrativno-poslovnog objekta u Vidovdanskoj ulici“, vrijednosti 158.000 KM.

On je istakao da će izgradnjom novog bunara na vodoizvorištu Žeravica biti obezbijeđena dovoljna količina vode za potrebe korisnika gradiškog vodovoda u narednih 30 godina.

Adžić je naveo da će izgradnja prve građevinske faze trga, koji će biti posvećen poznatoj gradiškoj porodici Čubrilović, biti u potpunosti finansirana iz gradskog budžata.

Prema njegovim riječima, Gradiška je u periodu između dva svjetska rata imala pet uređenih trgova, a trenutno nema nijedan, pa će trg posvećen Čubrilovićima biti izgrađen u centru grada kog takozvane crvene zgrade, u čijoj se blizini nekada nalazila kuća ove porodice.

„Želimo da Gradišci ponovo vratimo trgove i da ih vežemo za ličnosti i događaje iz gradiške istorije, što će doprinijeti uređenju grada“, naglasio je Adžić.

Adžić je dodao da je Gradska uprava Gradiška pripremila projekte za izgradnju osam kružnih tokova za koje očekuje da će uskoro biti obezbijeđena sredstva.

On je rekao da su stečeni potrebni uslovi za realizaciju sva četiri projekta za koje su danas potpisani ugovori, te da vjeruje da će radovi biti završeni u ugovorenim rokovima.

Direktor gradiškog „Vodovoda“ Sandro Zeničanin naveo je da je Sovjak jedina mjesna zajednica u tom dijelu Potkozarja u kojoj nije izgrađen vodovod, te da je zadovoljan što su prošli na tenderu i što će sami graditi infrastukturu kojom će gazdovati.

Zeničanin je istakao da je je izgradnja novog bunara na vodoizvorištu Žeravica još jedan kapitalni projekat, u skladu sa strateškim planovima grada, u okviru kojih su u prethodom periodu rađeni detaljni hidraulički modeli za razvoj vodovodne i kanalizacione mreže sa planom izgradnje vodovoda u naseljima gdje trenutno nema pitke vode.

On je dodao da je ugovorima predviđeno da oba projekta budu završena u roku od četiri mjeseca.

Direktor građevinskog preduzeća „Gradid inžinjering“ iz Gradiške Vasko Stojnić rekao je da je rok za izgradnju višenamjenskog objekta u mjesnoj zajednici Kruškik 60 dana.

„Na rokove izgradnje utiču vremenski uslovi, ali ćemo se truditi da opravdaju povjerenje i sve urade kvalitetno i u što kraćem roku“, rekao je Stojnić.

Share With: