Dašak Indonezije u Gradišci

Udruženje „Most„ Gradiška uz finansijsku podršku Grada Gradiška realizuje projekat „Sinestezija“ koji spaja kulture BiH i Indonezije.

Volonterke „Mosta“, slikarka iz Gradiške Vesna Majstorović i grafički dizajner iz Banjaluke Ana Vasić su jedine iz BiH dobile indonežansku stipendiju za umjetnost i kulturu nakon čega su odlučile da prenesu svoja iskustva.

Gostujući u programu Radio Gradiške Vasićeva je rekla da su pripreme za projekat počele prije mjesec dana, kada su se vratile iz Indonezije gdje su boravile tri i po mjeseca.

„Nakon povratka odlučile smo da približimo građanima njihovu kulturu, ples i običaje“, rekla je Vasićeva i dodala da je u Indoneziji bilo oko 70 učesnika iz 50 država svijeta, a njih dvije jedine iz BiH.

Majstorovićeva je rekla da je cilj projekta da se promovišu kulturna nasljeđa BiH i Indonezije i podsjetila da će u oktobru biti održane radionice raznih vještina, uključujući i zmijanjski vez kao dio naše tradicije i kulture.

Prva radionica biće održana u Udruženju „Most“  8. oktobra, nakon čega će radionice biti organizovane u Čatrnji, Gornjim Podgradcima, Novoj Topoli i Kočićevu.

Radionice će pratiti izložba fotografija i ilustracija nastalih tokom njihovog boravka u Indoneziji.

Share With: