POTPISANI SPORAZUMI O DONACIJI VLADE SRBIJE: Gradišci 550.000 evra

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović potpisala je danas pojedinačne sporazume o finansiranju projekata donatorskim sredstvima Vlade Srbije u iznosu od 9,3 miliona evra sa gradonačelnicima i načelnicima 42 jedinice lokalne samouprave.

Vidovićeva je istakla da je Srbija, u okviru mehanizma saradnje, Srpskoj do sada odobrila 24,4 miliona evra donatorskih sredstava, što je od izuzetnog značaja.

– Neizmjerno sam zahvalna Srbiji što nam u kontinuitetu pomaže. Sredstva od 9,3 miliona evra biće utrošena na realizaciju projekata koje su kandidovale lokalne zajednice – rekla je Vidovićeva.

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić izrazio je zadovoljstvo što je nastavljena uspješna saradnja Srpske i Srbije.

– Srbija od 2014. godine ulaže značajna sredstva za realizaciju projekata u Republici Srpskoj. Vjerujem da će ta sredstva biti utrošena na dobrobit građana, a sve ovo pokazuje koliko je Srbija privržena Republici Srpskoj – naglasio je Nikolić.

Zamjenik gradonačelnika Gradiške Dragana Ilić istakla je da je za ovu lokalnu zajednicu predviđeno 550.000 evra za realizaciju dva projekta.

-Naša lokalna zajednica dobila je značajna sredstva za izgradnju vrtića u MZ Brestovčina u iznosu od 500.000 evra i nabavku sanitetskog vozila za Bolnicu Gradiška u vrijednosti od 50.000 evra – istakla je Ilićeva koja je zahvalila Vladi Srbije za kontiniranu pomoć Gradišci.

Ona je podsjetila da je ova lokalna zajednica prošle godine dobila donaciju u iznosu od 250.000 evra za projekat rekonstrukcije Doma kulture u Novoj Topoli.

Sporazume o finansiranju projekata donatorskim sredstvima potpisali su gradonačelnici Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Zvornika i Istočnog Sarajeva.

Sporazume su potpisali i načelnici opština Kozarska Dubica, Novi Grad, Laktaši, Srbac, Prnjavor, Kneževo, Šipovo, Mrkonjić Grad, Teslić, Petrovo, Brod, Modriča, Vukosavlje, Šamac, Pelagićevo, Bratunac, Vlasenica, Milići, Šekovići, Trnovo, Pale, Foča, Rogatica, Kalinovik, Ljubinje, Istočni Stari Grad, Čajniče, Čelinac, Bileća, Kostajnica, Gacko, Ribnik, Novo Goražde, Osmaci i Lopare.

Vlada Srbije odobrila je 9,3 miliona evra Republici Srpskoj kao jednokratnu pomoć radi realizacije započetih projekata u okviru mehanizma saradnje na osnovu Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srpske i Srbije.

Srbija je u okviru mehanizma saradnje Srpskoj do sada odobrila 24,4 miliona evra donatorskih sredstava koja su realizovana putem Ministarstva finansija Republike Srpske.

Donacije su usmjerene za realizaciju kapitalnih projekata najvećim dijelom u jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i u jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH sa većinskim srpskim stanovništvom.

Share With: