Top lista

Top lista za 25.09.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

U prvih šest mjeseci ove godine povećan broj požarnih intervencija

Profesionalna vatrogasana jedinica Gradiška je u prvih šest mjeseci ove godine imala povećan broj intervencija, poredeći sa istim periodom prošle godine, a posebno je bio povećan broj požara na otvorenom, rekao je gostujući u emisiji „Aktuelno“ Radio Gradiške, satrješina ove jedinice Goran Stojaković.

„Povećanje broja intervencija bilo je posebno u martu, kada je, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježeno duplo više požara na otvorenom i šest puta više šumskih požara,“, naveo je Stojaković.

On je istakao da je većina požara u martu bila prouzrokovana spaljivanjem korova i drugih materija prilikom priprema poljoprivrednog zemljišta za sjetvu, te apleovao na poljoprivrednike da nakon žetve ne spaljuju poljoprivredni otpad.

„Poljoprivrednici su večinom i svjesni da paljenjem poljoprivrednog otpada samo narušavaju kvalitet zamljišta i da je takav otpad najbolje zaorati“, rekao je Stojaković.

On je naveo da se u julu očekuju periodi sa visokim temperaturama i veoma malo padavina, ali da se ne očekuju ekstremni uslovi koji mogu pospješiti brže razvijanje požara na otvorenom.

Stojaković je dodao da u ljetnom periodu i Šumsko gazdinstvo Gradiška vrši kontinuirano osmatranje šumskog područja, kako bi u slučaju izbijanja požara bilo moguće što ranije djelovati.

On je apelovao i na sve građane, koji u ovom periodu odlaze na izlete u prirodu, da vode računa prilikom paljenja vatre, da to rade na propisanim mjestima i da prije napuštanja izletišta potpuno ugase vatru.

On je naglasio da su gradiški vatrogascio dobro obučeni i spremni za sve intervencije i da se kontinuirano radi i na opremanju vatrogasne jedinice.

„Završen je postupak nabavke malog vatrogasnog vozila, čija se isporuka očekuje u oktobru, a završena je procedura nabavke lične vatrogasne opreme. Takođe, u saradnji sa Gradskom upravom grada Gradiška nastojimo da zatvorimo finansijsku konstrukciju za nabavku vatrogasnih auto-ljetvi, za šta je jedan dio novca već obezbjeđen“, naveo je Stojaković.

Share With: