Посљедњи ратник Пете козарске: Танасије Гаковић (99) један од најстаријих становника Градишке (ФОТО)

Ускоро, а то је 10. фебруара, у стоту годину загазиће Танасије Гаковић (99), свједок и актер цијеле епохе Градишке и њене околине. Он је истински градитељ свога краја. Учествовао је у готово свим важним догађајима.

У Другом свјетском рату, као борац Пете козарске бригаде, Тане, како га сви ословљавају, градио је слободу, а у миру борио се за изградњу фабрика, школа, друштвених домова, напредак пољопривреде, а посебно спорта.

Он је иницирао изградњу стадиона Фудбалског клуба “Козара” и предводио овај клуб, из предсједничке функције, до највећих успјеха.

– Током разорног земљотреса у Бањалуци 1969. године, изабрали су ме за предсједника Одбора за расподјелу новца којег је цијела Југославија слала у Бањалуку и Крајину. Градишка је имала велику штету али смо и ту ситуацију искористили да изградимо стадион, Болницу и друге објекте – испричао је Тане, чије су заслуге у спорту али и многим другим пољима у граду на Сави неизмјерне.

О фудбалу, посебно о “Козари” и сада прича са снажним емоцијама. Он каже да је на отварању стадиона, 12. августа 1972. године, модерног за то доба, било 20.000 гледалаца.

Премијерну утакмицу у новим условима “Козара” је одиграла против “Локомотиве” из Москве а први гол на новом терену постигао је Стојан Тимарац.

– Имали смо важну улогу у бившој Југославији, били смо у врху друголигашке табеле, играли против великана југословенског фудбала и часно проносили име Градишке – присјетио се Тане славног војевања градишких црвено-бијелих фудбалера, на стадионима од Триглава до Ђевђелије.

Стадион са великим трибинама, који се и сада користи, без већих измјена и реновирања, изграђен је, највећим дијелом, новцем од земљотреса и уз помоћ спорских колектива, понајвише ФК “Војводина” из Новог Сада.

Тане је био и предсједник многих грађанских удружења, политичких и других организација међу којима СУБНОР па све до Ловачког удружења “Просара”.

– У Другом свјетском рату са подручја општине Градишке учествовало је 5.200 бораца, а погинула су 1.552. Под фашистичким терором на огњиштима и у логорима смрти убијено је више од 14.000 становника градишке општине. То се увијек мора знати и препричавати младима, јер то вријеме брзо избрише, а вриједности наше народне и ослободилачке борбе потисне у заборав – често је говорио Гаковић испред споменика својим ратним друговима.

Иначе, Пета козарска брига формирана је 22. септембра 1942. године у Палежу на Козари. Први командант био је Јосип Мажар Шоша, а комесар Бошко Шиљеговић.

Дала је 13 народних хероја, а учествовала у борбама у Бихаћу, Санском Мосту, Босанском Новом, Дервенти, Теслићу, Сребремику, Крупњу, Београду, на Сремском фронту…

У свом саставу имала је 1.100 бораца. Један од њих, посљедњи који још гази у строју живих пролетера је Танасије Гаковић. На његовим грудима сија ордење, а у витрини остала признања, којим се дичи и подсјећа на многе догађаје у свом дугом и богатом животном вијеку.

Извор:Српскаинфо / М.Пилиповић

 

Share With: