Кнежевић: Нове прогнозе метеоролога знатно повољније (ВИДЕО)

Током 24 часа у понедјељак, 16. јануара на подучју Градишке пало је нешто више од 13 литара кише по метру квадратном, а према посљедњим најавама из Републичког хидрометеорлошког завода и у наредним данима не би требало пасти више од 30 литара што је занатно мање у односу на раније најаве метеоролога, изјавио је шеф Одсјека цивилне заштите Градишка Сободан Кнежевић, гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка.

Кнежевић је рекао да су све службе које се баве заштитом и спасавањем становништва и материјалних добара у приправности, без обзира што прогнозе нису толико забрињавајуће.

Он је навео да клизиште које се појавило прије двадесетак дана на подручју Мачковца не угрожава саму статику и сигурност савског насипа, те да се појавило ново клизише уз магистрални пут у Ораховој гдје се земља обрушила на пут те оштетила цјевовод градског водовода.

Кнежевић је нагласио да у случају већих падавина постоји опасност од појаве нових клизишта, посебно да подручју Турјака, Трновца и Јурковице, али и од изливања планиских ријека Лубине, Врбашке и Јабланице.

Он је апеловао на грађане да и сами обрате пажњу на сигурсност своје имовине ако се налазе у плавном подручју и заштите материјална добра и провјере пропусност канала, цијеви и шахтова, јер у тренутку већих елементарних непогода Цивилна заштита, без обзира на сав труд и ангажовање,  нема физички капацитет да у најкраћем времену реагује на цијелом угроженом подручју.

М.Малешевић

Share With: