Поруке очувања вјечних вриједности породице: Јединствен споменик мајкама код манастира Осовица (ФОТО)

Споменик посвећеног свим мајкама код манастира Осовица код Српца, шаље снажну поруку да је породица најсветији и најважнији извор сваког добра без којег нема останка и опстанка.

На споменику, удаљеном пола километра од манастира, уклесан је лик мајке са троје дјеце.

Споменик је подигнут у част мајкама, кћеркама, сестрама и супругама, у част оних које су нас носиле у рукама, одгајале, дочекивале и испраћале, за нас се молиле и рађале јунаке и домаћине – ријечи су Теофила Димитрића, игумана манастира Осовица.

Овај споменик походи све више жена али и других вјерника који долазе у манстир, да се помоле, да упале свијеће за мртве и за здравље живих.

Натпис

На мермеру је уклесана порука и стихови.


Жељом и залагањем архимандрита Теофила (Димитрића) а добротом и љубављу чланова императорског православног палестинског друштва, као и многих других, подиже се овај споменик у част мајке, за очување вјечних породичних вриједности.

Мајци, што под срцем носи,

мајци, што рађа,

мајци, што бдије.

Мајци, што се моли,

мајци, што испраћа,

мајци, што дочекује.

Мајци, што се нада,

мајци, што вјерује,

мајци, што воли.

Мајци, што рађа хероје,

јунаке, домаћине

и мајке.

Православна светиња

Манастир Осовица, у подножју Мотајице, тридесетак километара од Српца, припада реду најзначајнијих православних светиња Републике Српске.

Први пут се помиње 1330. године, о чему свједочи сачуван манастирски печат. Разорен је у току Бечког рата (1683.-1699.) од стране Турака.

Историчари претпостављају да је ријеч о ктиторском дјелу изданка племените лозе Немањића краља Стефана Драгутина (1253-1316), владара Срема, Мачве, Усоре и Соли.

СрпскаИнфо

Милан Пилиповић

Share With: