У Градишци 7 300 лица без здравственог осигурања (ВИДЕО)

На подручју Градишке тренутно је 7 300 лица без здравственог осигурања подаци су Фонда здравственог осигурања Републике Српске пословница Градишка.

Из Фонда наводе да је повећан интерес грађана и послодаваца за регулисање статуса здравственог осигурања да се тај број мијења из сат у сат и због чега се и број неосигураних лица смањује.

Одлука Владе Републике Српске, по којој је омогућено да сви грађани имају здравствено осигурање без обзира на уплату истекла је првог августа. Будући да се цијели здравствени систем финансира од редовне уплате доприноса, веома је важно да послодавци плаћају доприносе.

За око три године трајања ванредне ситуације финансирана је здравствене заштита за све грађане, а све то Фонд коштало око 150 милиона КМ.

Шеф Пословнице Фонда здравственог осигурања Градишка Жељко Пепић, каже да је било за очекивати да ће бити пуно грешака и пропуст, јер је је дуго трајала ванредена ситуација.

Фонд здравственог осигурања Републике Српске од првог августа финансира само здравствену заштиту за грађане који су на један, од законом предвиђених основа, пријављени на осигурање и за које се редовно уплаћују допринос.

Грађани статуса здравственог осигурања могу провјерити уколико посјете пословницу Фонда или на интернет страници ФЗО РС у линку „Е сервис“. Потребно је да се унесе број електронске картице и јединствени матични број и уколико статус осигурања буде ДА, односно потврдан, то значи да осигураник има осигурање, односно уплаћене доприносе.

Н.М.

Share With: