Položeni vijenci povodom Dana grada i 74. godišnjice oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu

Na spomen-obilježja  poginulim borcima Narodnooslobodilačkog rata, žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata u Gradišci danas su položeni vijenci povodom obilježavanja 24. aprila – Dana grada i 74. godišnjice oslobođenja Gradiške u Drugom svjetskom ratu.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da se danas proslavlja dan kada je Gradiška oslobođenja od okupatora u Drugom svjetskom ratu čime su stvoreni uslovi za razvoj i napredak.

“Naša je obaveza da se poklonimo žrtvama koje su uložile svoje najsvetije, svoje živote u temelje našeg grada, Gradiške i danas Republike Srpske. Na nama je da ime se odužimo tako što ćemo se odužiti njihovim porodicama i da nastavimo da gradimo Gradišku i Republiku Srpsku kao jedini način sigurnosti opstanka svih nas na ovim prostorima”, rekao je Adžić.

Božo Vidačković, preživjeli logoraš najzloglasnijeg dječijeg logora u Sisku u Gradišku se vratio 1947. godine. On je istakao da se sjeća svih događaja, od zarobljavanja na Kozari preko logora u Staroj Gradišci, Jablanacu i Mlaki gdje je bila najveća drama odvajanja djeca od majki i deportovanje u logor u Sisak gdje su djeca trovana i gdje su umrli svih Božinih 17-oro braće i sestara.

Predsjednik SUBNOR-a Gradiška, Nikola Kragulj rekao je na području Gradiške živi još devet učesnika Narodnooslobodilačkog rata a da je zadatak  potomaka da čuvaju i njeguju tradiciju i osjećaje prema narodnooslobodilačkoj borbi. On je istakao da je oslobođenje Gradiške i narodnooslobodilačka borba bila pravedna borba za slobodu naroda, a da je sloboda najznačajnija našem narodu.

U čast oslobođenja Gradiške danas je u spomen parku upaljena “Vječna vatra”, a na spomen obilježja vijence su položile delegacije Opštinskog odbora SUBNOR-a Gradiška, Grada Gradiška, Boračke organizacije, Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Gradiška i predstavnici političkih partija, SNSD-a, Demosa i Ujedinjene Srpske.

Share With: