Подржана реализација 540 инвестиционих пројеката

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић изјавио је да је од почетка примјене Закона о подстицајима у привреди Српске 2019. године до данас подржана реализција 540 инвестиционих пројеката привредних субјеката из прерађивачке индустрије чија је укупна вриједност износила око 170 милиона КМ.

“Ову вриједност инвестиција за набавку опреме и технологије у прерађивачкој индустрији подржали смо подстицајима од 23,8 милиона КМ. Наведена мјера суфинансирања наставља се и у овој години, а за исту је буџетом планирано 14,6 милиона КМ”, рекао је Митровић за “Независне новине”.

Он је нагласио да би и подстицаји у Српској требали бити већи да би било нових инвестиција и продуктивности, а посебно раста плата.

“По мом мишљењу, а то је и став Министарства, прилив новца у буџет за подршку привреди мора бити већи, те би подстицаји у овој години требали износити од 150 до 200 милиона КМ, а у наредним годинама бисмо пратили и кориговали висину подстицаја”, рекао је Митровић.

Он је навео да је за субвенцију за повећање плата у овој години планирано у буџету 15,56 милиона КМ, те да је у току обрада захтјева и одборавање подстицаја за јул–децембар прошле године.

Митровић је рекао да је за подстицаје аплицирао 901 привредни субјект за 32.468 радника, те да је до сада обрађено 820 захтјева и одбрени подстицаји од 7.729.661 КМ за 770 привредних субјеката који су повећали плате за 27.566 радника.

Према његовим ријечима, међу кључним секторима који имају највише потенцијала и у које би требало улагати издвајају се метална, електро, дрвна индустрија, затим сектор текстила, коже и обуће, као и прехрамбене индустрије.

Митровић је навео да је један од заједничких приоритета Владе Српске и представника пословне заједнице да се школују кадрови који ће одговорити потребама тржишта рада.

Share With: