Шулић: „Фирме, посебно из Србије и Русије, регистровати у Српској!“

У завршници сајамских дана „Градишка 2023“ који су јуче отворени, одржана је још једна панел дискусија на тему „Развој привреде у тренутним економским и политичким условима“

Помоћник министра за развој малих и средњих предузећа у Министарству привреде и предузетништва РС Рајко Лајић нагласио је да министарство, уважавајући уредбе које дефинишу поступак додјеле, издваја подстицаје по више сектора: за повећање плате радницима, за директна улагања, директна улагања од посебног значаја, те подстицаје за развој малих и средњих предузећа.

„Цијена електрична енергија у РС је најповољнија у Европи, и то је једна од предности за интензивнију привредну активност на нашем подручју“, нагласио је Денис Шулић, министар трогивне и туризма у Влади РС. Поручио је да ће Влада, упркос сталним блокадама важних инфраструктурних и инвестицоних циклуса са нивоа БиХ, чинити и даље напоре за побољшање укупног амбијента за значајнија привредна улагања.

„Лично ћу се заложити да што више привредних субјеката, посебно из Србије и Русије, који имају намјеру пословати на подручју БиХ, своје сједиште региструју на подручју Српске. Иницираћемо и пререгистрацију фирми чије је сједиште сада у ФБиХ“, рекао је Шулић.

Учествујући у панел дискусији, градоначелник Градишке Зоран Аџић је подсјетио да локалне управе имају обавезу стварања инфраструктурних предуслова за развој привреде. Аџић подсјећа да је Градска управа Градишке, опредјељујући се да буде у  функцији  домаћих привредника и ино партнера, отишла корак даље, на начин да је олакшала административне поступке и процедуре како би допринијела убрзанијем развоју привредне активности.

„Током протеклих година било је разних утицаја на пословање групације ПМП у Европи, а тиме и компаније ПМП Јелшинград у Градишци“, рекао је предсједник ове групације Луиђино Поцо, додајући да је посебно изазовно било вријеме пандемије вируса корона, чије се економске посљедице још увијек осјећају. „Цијена материјала је висока и то утиче на пословање“, прецизира Поцо.

Првог дана сајма привреде, пољопривреде, туризма, образовања и запошљавања „Градишка 2023“, који је у Арени окупио бројне домаће и иностране излагаче, одржана је панел дискусија на тему „Трендови и изазови у образовним процесима Републике Српске“.

Сања Т.

Share With: