Почетком јуна први римски фестивал у Градишци

Делегација Градишке данас је у посјети археолошком локалитету Виминацијум у Костоцу у Србији.

Менаџер  Градске управе Бојан Вујиновић говорећи о занимљивим подацима самог локалитета истакао је да је на територији Србије рођено 18 римских императора што је сврстава на друго мјесто послије Италије која је у тој причи била неприкосновена.

Према његовим ријечима циљ данашње посјете је први римски фестивал кроз међународни пројекат односно интерпретативне руте који ће почетком јуна бити реализован у Градишци.

„Наша рута се зове „Авантуре невидљивим стазама меда и Римљана“  гдје смо спојили  римске локалитете и призвођаче меда и желимо видјети позитивне приче и искуства која ће допринијети развоју туризма код нас“, рекао је Вујиновић.

Директор Туристичке организације Градишка Валентина Перић рекла је да ће поменути пројекат за Туристичку организацију и грађане Градишке бити значајан.

„По узору на исуства људи у Србији надамо се да ћемо у будућности успјети да прикажемо како је Сервицијум односно Градишка некад изгледала“, навела је Перић и додала да очекују позитивне резултате.

Када би тражили заједничку тачку Градишке и Костоца у Србији били би то стари Римљани.

Археолошки локалитет Виминацијум код Костоца у Србији има изложбени простор уређен од стране археолога по угледу на најпознатије свјетске археолошке поставке.

С.С.Ц.

Share With: