Почела противградна сезона

Само дан прије званичног почетка противградне сезоне Градишку је захватило невријеме праћено суградицом  и ледом. Из Противградне превентиве Републике Српске нису дјеловали, јер како кажу за то немају одобрење прије званичног почетка сезоне 15. априла.  Наглашавају спремност за дјеловање у току сезоне која траје до 15. октобра.

Наредних дана  очекују нестабилност и употребу противградних ракета којих тренутно има 2573. Директор Противгредне превентиве Српске Тихомир Дејановић рекао је до првог маја очекују испоруку 1300  ракета, што би требао бити задовољавајући број за ову сезону.

Дејановић каже да су у сезону ушли са преко 180 класичних станица, преко 130 аутоматских противградних станица и 35 приземних генератора.

„Задоољство ми је што могу рећи да Противградна превентива Републике Српске већ сада по ефикасности и техничкој опремљености има један од најбољих система заштите од града у Европи“ рекао је Дејановић и нагласио да се могу похвалити и са новим кадровима те да сада имају и четири метеоролога. Један од њих је Никола Тодоровић. Он каже да је о дугорочној прогнози незахвално говорити као и о самој сезони. „Углавном се држимо методологије. Струка има завршну ријеч, развијамо се, имамо повећан број метеоролога ,младих људи што доприноси да се ради брже, квалитетније и нови радари који нам у суштини највише помажу“ рекао је Тодоровић.

Дејановић је истакао да ће ове године бити настављен процес аутоматизације који је кренуо са сјеверозапада Републике Српске, тако да ће већи број класичних станица бити замјењене аутоматским лансерима. Он је подсјетио да противградна сезона у Републици Српској почиње 15. априла, а завршава 15. октобра.

Н.М.

Share With: