Počela kampanja „Budi oprezan – oružje nije igračka!“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje preventivnu kampanju „Budi oprezan – oružje nije igračka!“ čiji je cilj da upozna građane o mogućim posljedicama koje proizilaze iz nezakonite i nestručne upotrebe vatrenog oružja, posebno na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

Komandir Policijske stanice Gradiška Bojan Budić rekao je da je zakonom zabranjeno korištenje oružja na javnim mjestima, mada pojedinci to i dalje čine i tako dovode u opasnost druge građane, posebno kada se vatreno oružje koristi na proslavama, na kojima se puca u vis. Zalutali meci mogu biti opasni po život.

„Do kraja godine policijski službenici će intenzivirati rad policije u zajednici i upoznati građane sa posljedicama koje mogu nastupiti usljed nestručne upotrebe vatrenog oružja, ali i sa zakonskim odrebama kojima su predviđene sankcije za nezakonitu upotrebu vatrenog oružja, do kojeg najčešće dolazi na okupljanjima građana kao što su proslave, svadbe, krštenja, rođendani i drugi vidovi slavlja“ rekao je Budić.

On je dodao da u toku ove godine na području Srpca evidentirano jedno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti kada je na svadbenom veselju zbog nestručne upotrebe vatrenog oružja jednom licu nanesena teška tjelesna povreda. Na području Gradiške tokom ove godine nisu evidentirani prekršaji ovog tipa.

Na području grada Gradiška oko 5.000 lica ima registrovano oružje, a prema zakonu oružje za ličnu bezbjednost može nabaviti fizičko lice kada napuni 21 godinu života, a sportsko i lovačko oružje sa navršenih 18 godina.

G.Vlainić

Share With: