Pijačni barometar

Obzirom da je u ponedjeljak počeo vaskršnji post, današnji izvještaj sa gradiške zelene pijace počinjemo pričom iz Stare ribarnice. U ovoj ribarnici potvrdili su nam da je povećana potražnja ribe, a kaupci najviše traže šaran i pastrmku čija je cijena za kilogram 9 KM.
Cijena tolstolobika za kilogram je 7 KM dok je kilogram soma 8 KM.U ponudi je i zaleđena riba, plavi i bijeli oslić, tuna, filet lososa.
Ponuda voća i povrća i drugih proizvoda jutros je dobra, posebno izdvajamo povrće, a evo i cijena: blitva, karfiol i mladi kupus su 3 KM, špinat je od 2 do 3 KM, kelj i zelena salata 2,5 KM, cvekla, rotkva , mrkva i krompir su 1,50 KM, mladi krompir je 2,50,madi luk 6KM za kilogram, dok je vezica 1 KM. Kilogram bijelog luka je od 7 do 10KM, a crvenog do 2 KM.
U ponudi je i paradajz, kilogram ovog povrća je 3KM, krastavci su 4,a paprike 5KM.

Od voća i danas dominiraju jabuke, kilogram je od 0,50 do 0,80KM, kruške i limun su 2 KM, klementine su 2,50.Kilogram narandži je 1,50 KM, koliko koštaju i banane. Suve šljive su 5 KM.
Cijena graha danas je, u zavisnosti od vrste, je od 3 do10 KM za kilogram.Orasi i lješnjaci su od 14 do 16 KM za kilogram.Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda iste su kao i proteklog četvrtka. Podsjetićemo samo da je kilogram kajmaka i sira 4 KM, dok je sirac 7 KM.

Martovsko sunce izmamilo je i prodavce cvijeća koji su i pored solidne ponude priznali da potražnja za sadnicama još uvijek nije velika.U ponudi su: ciklame, maćuhice, primule, kao i sadnice lavande i ruzmarina.

Share With: