Petričević: „PMP Jelšingrad“ primjer uspješne privatizacije

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas u Gradišci da je „PMP Jelšingrad“ primjer uspješne privatizacije jer je italijanski investitor pokrenuo proizvodnju u ovom preduzeću i zaposlio više od 200 radnika.

„Veoma je bitno da se radnici koji su otišli u prethodnom periodu u inostranstvo sada vraćaju, te da ponovo zasnuju radni odnos u ovom preduzeću. To je primjer dobre prakse, a posebno je važno što svake godine imaju nove investicije i zapošljavanja“, rekao je Petričević, koji je danas sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem posjetio ovo preduzeće koje se bavi proizvodnjom teških varenih konstrukcija za inostrano tržište.

Direktor preduzća „PMP Jelšingrad“ Branislav Banjac rekao je da od 2006. godine posluju u okviru italijanske „PMP“ grupacije, od 2010. imaju konstantno uspješno poslovanje, a proizvode izvoze uglavnom u zapadnu Evropu.

Banjac je naveo da je prošle godine u septembru otvoren novi pogon u koji je uloženo 10 miliona KM, a ove godine u planu je nabavka dvije mašine vrijedne dva miliona KM, te u narednom periodu izgradnja još jednog proizvodnog pogona.

On je dodao da je Petričeviću prenio stav da postoje mogućnosti za dalji razvoj mašinske industrije u Republici Srpskoj i Gradišci, jer u ovoj oblasti radnici mogu da zarade veće plate nego u drugim privrednim sektorima.

„Problem radne snage je aktuelan u smislu da se što prije mora započeti reforma obrazovanja, kako bi dobili što kvalitetnije radnike. Treba biti orijentisan na proizvodnju zahtjevnih i skupih proizvoda kojima ćemo moći da konkurišemo na evropskom tržištu“, rekao je Banjac.

On je naveo da je u preduzeću zaposleno 210 radnika, uglavnom zavarivača, bravara i CNC operatera.

Adžić je podsjetio da je „PMP Jelšingrad“ u vrijeme privatizacije imao 80 radnika i da je odgovornim poslovanjem italijanskog investitora preduzeće došlo do ovog stepena razvoja.

On je istako da je ovo primjer društveno odgovorne kompanije koja je uključena i u humanitarne aktivnosti na podruju Gradiške, a da je najznačajnije to što su ostvarili saradnju sa gradiškom Tehničkom školom kojoj su donirali CNC mašinu.

„Oni su osjetili trenutak kada su mladi počeli da odlaze u evropske zemlje zbog posla i povećali im plate, tako da se radnici i vraćaju“, rekao je Adžić.

Share With: