Petričević obišao pogone „Tapetarije Matić“ u Novoj Topoli

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević izjavio je danas u Novoj Topoli kod Gradiške nakon posjete kompaniji „Tapetarija Matić“ da je oblast drvoprerade veoma značajna za privredu Srpske, jer veći dio svoje proizvodnje izvozi.

Petričević je rekao novinarima da je namjera resornog ministarstva da na terenu sagleda uslove u kojima privrednici posluju u uslovoma pandemije virusa korona, te da od njih čuju konkretne prijedloge za unapređenje poslovanja.

„Ministarstvo stoji na raspolaganju ovoj, ali i drugim kompanijama, za svaki vid saradnje i pomoći“, naglasio je Petričević.

On je rekao da je resorno ministarstvo „Tapetariji Matić“, zbog otežanog poslovanja u prošloj godini, dodijelilo pomoć u iznosu od 82.000 KM i subvencionisala nabavku novih tehnoligija.

Petričević je naglasio da je za nabavku novih tehnologija Vlada Srpske za ovu godinu obezbijedila četiri miliona maraka.

Sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Privrednoj komori Srpske Lazo Šinik, koji je zajedno sa Petričevićem obišao pogone „Tapetarije Matić“, rekao je da ovo preduzeće u posljednjih 15 godina ima dinamičan razvoj i da je dostiglo visok nivo ostvarenih prihoda, zapošljava veliki broj radnika i izvozi svoje proizvode.

Šinik je rekao da šumarstvo i prerada drveta predstavljaju značajnu oblast privređivanja u Republici Srpskoj, jer u ukupnom izvozu učestvuju sa 16 odsto i oko četiri odsto u bruto društvenom proizvodu Srpske.

Vlasnik „Tapetarija Matić“ Dušan Matić naveo je da ovo preduzeće postoji od 1997. godine, kada je počelo sa radom u gradiškom selu Cerovljani, a da su od 2015. godine u privrednoj zoni u Novoj Topoli izgradili osam proizvodnih objekata ukupne površine 7.000 metara kvadratnih.

Matić je dodao da ova firma trenutno zapošljava 110 radinika, da 90 odsto proizvoda izvoze, te da su u prošloj godini ostvarili prihod od 7.700.000 KM.

On je naglasio da sa Ministarvom privrede i preduzetništva imaju veoma dobru saradnju i da im u skladu sa mogućnostima pružaju podršku.

Share With: