Top lista

Top lista za 17.04.2021.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Otvoren Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji otvoren je danas u Gradišci s ciljem stvaranja uslova za unapređenje poslovanja drvoprerađivačkih kompanija na području ovog grada, ali i iz Srpca, Laktaša i Kozarske Dubice.

Otvaranju su prisustvovali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević, ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević, gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i šef Regionalne kancelarije Delegacije EU u Banjaluci Stefano Donati.

Rajčević je naglasio da nema uspješne nauke bez saradnje sa privredom, a ni razvijene privrede bez korištenja naučnoistraživačkih potencijala, te da resorno ministarstvo podržava projekte koji idu u tom smijeru.

On je čestitao gradonačelniku Adžiću i njegovim partnerima koji su radili na realizaciji projekta.

Rejčević je rekao da će novootvoreni Centar biti mjesto okupljanja i stvaranja, te da će u njegove aktivnosti biti uključeni gradska administracija, Tehnička škola Gradiška i osam privrednih subjekata.

“Ministarstvo snažno zagovara ovakav model, jer mislimo da korištenjem potencijala ovog centra može doći do napretka u naučnoistraživačkom radu i privrednoj aktivnosti. Ovaj model ćemo pokušati da primijenimo i u ostalim regijama Republike Srpske”, istakao je Rajčević.

Adžić je rekao da je Centar otvoren u okviru projekta “Gradiška – grad drveta” s ciljem da drvoprerađivačkim preduzećima pruži nove tehnologije i modele proizvoda.

On je istakao se stvaraju uslovi da Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji zaposli mlade koji će kreirati nove proizvode za preduzeća iz ove oblasti, a da će prototipi tih modela proizvoda biti izrađivani u saradnji sa Tehničkom školom i preduzećem “Bor” iz Gradiške.


Adžić je naveo da je gradiška Tehnička škola od 2017. počela sa uvođenjem dualnog obrazovanja, uvođenjem zanimanja CNC tehničara, tehničara mehatronike i informacionih tehnologija, te da bi od naredne školske godine prva u Republici Srpskoj trebala da uvede i zanimanje tehničar robotike.

“Sve ovo radimo jer našim malim i srednjim preduzećima želimo da približimo nove tehnologije i da zapošljavamo mlade ljude”, istakao je Adžić.

Donati je rekao da je kroz projekat “EU for biznis”, EU u saradnji sa organizacijom GIZ, obezbijedila bespovratna sredstava od 4,2 miliona evra za izvozno orijentisana mala i srednja preduzeća u BiH.

On je dodao da je EU i u projektu “Gradiška-grad drveta”, čija je vrijednost oko 350.000 evra, učestvovala sa grantom od 285.000 evra s ciljem da se poveća konkurentnost izvozno orijentisanih preduzeća u drvoprerađivačkoj industriji, te da se obezbijede nova radna mjesta za mlade i njihov ostanak u svojoj zemlji.


Donati je naveo da će EU kroz novi projekat sa 13 miliona evra nastaviti da podržava izvozno orijantisana preduzeća u BiH, kako bi se uticalo na negativne efekte pandemije virusa korona.

Centar za istraživanje i razvoj u drvoprerađivačkoj industriji nudiće brojne usluge u oblasti poslovnog razvoja za drvoprerađivače, a vršiće i obuku zaposlenih u tim preduzećima, te pomagati mladim ljudima u sticanju novih radnih vještina i znanja.

Projekat realizuje Gradska uprava u saradnji sa Tehničkom školom Gradiška i gradiškim preduzećem za proizvodnju stolova i stolica “Bor”.

Share With: