Pašalić: Vlada Srpske ulaže u modernizaciju „Protivgradne preventive“

Vlada Republike Srpske ulaže dosta sredstava u modernizaciju „Protivgradne preventive“ koja sada ima dva nova savremena radara i više od 80 automatskih protivgradnih stanica, rekao je danas u Novoj Topoli kod Gradiške ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

„Proces modernizacije teče i dalje i cilj je da sistemom protivgradne zaštite
pokrijemo cijelo područje Republike Srpske, da sistem bude potpuno automatizovan i to će biti završeno u narednih nekoliko godina“, rekao je Pašalić koji je posjetio ovo preduzeće povodom 50 godina postojanja.

On je naglasio da Srpska ima dobar i funkcionalan sistem protivgradne zaštite za koji Vlada svake godine izdvaja više od četiri miliona KM.

Pašalić je novinarima rekao da se i u okolnim zemljama razmišlja o modernizaciji sistema protivgradne zaštite, navodeći da je na 88. Sajmu poljoprivrede u Novom Sadu najavljeno da će i pokrajinska vlada Vojvodine takođe početi sa ulaganjima u ovakve sisteme.

„To govori da `Protivgradna zaštita` ima svoju perspektivu i da je treba i dalje razvijati. Činjenica je da ove godine nismo imali šteta od grada, osim u Bratuncu gdje je postojala zabrana dejstva zbog naleta helikoptera sa tuzlanskog aerodroma“, naveo je Pašalić.

On je dodao da je u planu da se za potrebe ovog preduzeća nabavi i jedan protivgradni avion, koji će moći da dejstvuje u periodima kada postoji zabrana ispaljivanja raketa sa zemlje, a radiće se i dalje na razvoju mreže protivgradnih prizemnih generatora.

Direktor „Protivgradne preventive“ Tihomir Dejanović naveo je da je sistem protivgradne zaštite počeo sa radom 1971. godine, kada je djelovao u okviru poljoprivrednog kombinata „Mladen Stojanović“ i „Plantaža“.

„Danas imamo jedan savremeni sistem koji pokriva 95 odsto prostora Republike Srpske, a cilj je da pokrijemo i 100 odsto teritorije. Imamo dva savremena meteorološka rada koja smo 2017. godine nabavili uz pomoć Vlade Srpske. Od planirani 230 automatskih protivgradnih lansera postavljeno je 85 na sjevernom branjenom području. Polako završavamo automatizaciju i isključujemo ručne lansere, a cilj nam je da to završimo u narednih godinu i po dana“, rekao je Dejanović.

On je istakao da na branjenom području postoji 350 ručnih i automatskih lansera i 35 protivgradnih prizemnih generatora, te da očekuje da će u narednu sezoni na raspolaganju imati i protivgradni avion.

Dejanović je ocijenio da je ova sezona odbrane od grada ispodprosječna po broju gradonosnih oblačnosti, navodeći da je ispaljeno oko 660 protivgradnih raketa.

„Protivgradna sezona još nije završena i mi smo spremni za dejstva, a imamo na raspolaganju 2.250 protivgradnih raketa, koje smo na vrijeme nabavili zahvaljujući Vladi Republike Srpske i resornom ministarstvu“, dodao je Dejanović.

M.Malešević

Share With: