Паркови су плућа града

Град Градишка има пет паркова који носе називе Слобода, Мост, Пратер, Абонус и Козара. За уређење ових површина задужено је Комунално предузеће „Градска чистоћа“ Градишка. Гостујући у јутарњем програму Радио-телевизије Градишка представник овог предузећа Маја Тошић рекла је да су то велике површине које редовно одржавају и уређују.

Tошићева је истакла да је у градишким парковима засађен велики број дрвенастих врста, као и грмова, те се у сваком парку налазе елементи дјечијег игралишта и уређене стазе за шетњу или трчање.

„Санација старих стабала се мора вршити. Иначе у нашим паркови имамо разноврсна стабла: магнолије, јавора, јасена, липе, букве, храста“ рекла је Маја Тошић. Она је истакла да су у току 2021. године посадили око 50, прошле године око 80, а од почетка ове године посадили смо 93 стабла. До краја године у Градској чистићи потрудиће се да изврше допуну дрвореда  на мјеста гдје су била оштећена стабла.

Тошићева каже да су паркови и стабла извор кисеоника и да су значајни за прочишћавање ваздуха, те да су добри за снижавање температуре током љетних мјесеци. Такође се у парковима одржава биодиверзитет, бројност биљног и животињског свијета, али су паркови значајни и за уживање.

Н.М.

 

 

Share With: