Otvorena izložba radova Likovne kolonije „Rakani“

Izložba radova Likovne kolonije „Rakani“ Novi Grad,  otvorena je sinoć u galerijskom prostoru Kulturnog centra Gradiška.

Dokumentarista u Galeriji u Novom Gradu, Mirjana Drljača rekla je da je ovom izložbom prikazana jednogodišnja produkcija onoga šta je nastalo tokom kolonije.

„Smatrali smo da će ova izložba biti zanimljiva likovnoj publici u Gradišci jer su tri autora sa područja Gradiške učestvovala u koloniji, a to su Ognjen Tepavčević, Mile Sredojević i Renato Rakić. Mi se nadamo da ćemo u budućnosti nastaviti saradnju sa Kulturnim centrom  i izlagati svoje radove u Gradišci, a isto tako umjetnici iz Gradiške dobodošli su u našu Galeriju u Novom Gradu“, rekla je Drljača.

Ona je istakla da je Likovna kolonija „Rakani“,od svog prvog saziva 1985.godine, jedna od najkvalitetnijih kolonija koja se organizuje u Republici Srpskoj, odnosno BiH.

„Mi smo zadržali koncept koji je zadan na samom početku i smatramo to dobrim. Zatalasana Una, podgrmeč i potkozarje obilježili su slike kolonije Rakani“ dodala je Drljača.

Poznati gradiški umjetnik Mile Sredojević imao je priliku da učestvuje u Koloniji za koju kaže da se održava u veoma inspirativnom ambijentu.

„Prilog koji mi umjetnici mogu dati jeste  da ljepotu rijeke Une sačuvamo u našim slikama. U mom slikarskom opusu dominira mrtva priroda, ali sam napravio spoj mrtve prirode i prizora Une“, rekao je Sredojević.

G.Vlainić

Share With: