Gvozden: Svako nasilje u porodici je krivično djelo

U toku kampanje „Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, koja traje od 25. novembra do 10. decembra, u Gradišci je održano niz aktivnosti i sastanaka predstavnika ustanova, udruženja i organizacija koje se bave prvima žena i njihovom zaštitom.

Predsjednica Komisije za ravnopravnost polova i društveni položaj žena Skupštine grada Gradiška Snježana Gvozden navela je, gostujući u emisiji „Žene i mogućnosti“ Radio Gradiške, da je na sastancima predstavnika Policijske uprave Gradiška, Centra za socijalni rad i gradiških udruženja žena, kojima je prisustvovala, kostatovano da postoji veoma dobra svakodnevna saradnja policije i Centra kada je u pitanju rad u slučajevima nasilja u porodici i nad ženama.

Gvozdenova je istakla da je veoma važno šti su u maju ove godine u Republici Srpskoj stupile na snagu izmjene zakonskih rješenja koja tretiraju ovu oblasti, a prema kojima se sada svako nasilje u porodici smatra krivičnim djelom.

„Zakonom je propisano da žrtve porodičnog nasilja sada imaju i besplatne troškove sudskog postupka, pravne pomoće i zdravstvenu zaštitu, te da samo obučeni pripadnici MUP-a mogu da se bave slučajevima porodičnog nasilja i rade procjenu rizika“, navela je Gvozdenova.

Ona je dodala da je prema ovim izmjenama zakona obavezno da se nivou svake lokalne zajednice formira grupa za koordinaciju i saradnju koju čine prdstavnici svih ustanova, organa i organizacija koje pružaju zaštitu žrtvama nasilja u porodici.

Gvozdenova je istakla da je Gradiška prva lokalna zajednica u Republici Srpskoj i druga u BiH koja je usvojila Akcioni plan rodne ravnopravnosti, što govori o posvećenosti i ozbiljnom pristupu ovoj oblasti.

Ona je navela da treći po radu Akcioni plan, usvojen za period od 2021. do 2024. godine, sadrži niz mjera koje trebaju da budu realizovane u cilji veće zastupljenosti žena u oblastima javnog života, donošenja odluka, rada, zapošljavanja i pristupa ekonomskim resursima, te oblastima obrazovanja, sporta, zdravstva, roditeljstva, socijalne zaštite i medija.

„U velikom obimu su navedene mjere izvršavane. Izvještaj za prošlu godinu je mogao biti i bolji, ali smo svjesni da živimo u vremenu pandemije i da neke mjere poput raznih obuka za žene nisu mogle biti realizovane. Treba pohvaliti i Radio Gradišku, ali i druge medije koji su ozbiljno shvatili mjere i omogućili da žene budu zastupljene u medijskom prostoru“, istakla je Gvozdenova.

Ona je zaključila da su prioritetni ciljevi Akcionog plana rodne ravnopravnosti da se po određenim oblasti izdvajaju veći podsticaji iz gradskog budžeta ako su korisnici isti žene, te pohvalila programe podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji su usvojeni u formi nacrta i za narednu godinu predviđaju da se za poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci žene isplačuju podsticaji uvećani za 10 odsto.

M. Malešević

Share With: