Otvorena izložba o ratnom putu Prvog bataljona vojne policije

U Zavičajnom muzeju u Gradišci danas je otvorena Izložba o ratnom putu Prvog bataljona vojne policije – Prvog krajiškog korpusa, pod nazivom “Da se ne zaboravi”, koja je prikazana kroz fotografije, uniforme, dokumente, ordene i druge predmete vezane za ratni put bataljona.

Izložbu su organizovali Udurženje građana “Prvi bataljon vojne policije” i Republički centar za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Jedan od ratnih komandanata ovog bataljona, general Dragomir Keserović rekao je da je Prvi bataljon vojne policije bio jedna od najelitnijih  jedinica Vojske Republike Srpske.

“To dokazuje činjenica da je to jedina jedinica Vojske Republike Srpske koja je odlikovana sa dva najveća ordena za ratne zasluge, Ordenom Nemanjića i Medaljom Petra Mrkonjića. Od 1991. godine i zaštite srpskog naroda u zapadnoj Slavoniji, do ratnih dešavanja u BiH i Republici Srpskoj, jedinica je neprekidno bila u pokretu i angažovana tamo gdje je bilo najteže, a nema zadatka koji jedinica nije uspješno izvršila”, istakao je Keserović.

Kroz Prvi bataljon vojne policije prošlo je oko 1200 boraca, a prema Keserovićevim riječima, njih 69 je dalo život za odbranu srpskog naroda, a više od 400 je ranjeno.

Keserović je naglasio da je, obzirom da pripadnici jedinice biološki nestaju, odlučeno da se priredi ova izložba, a napisana je i Monografija Prvog bataljona vojne policije pod nazivom “Birani da budu najbolji”.

Autor izložbe Đorđe Malić, koji je i sin jednog od pripadnika Prvog bataljona vojne policije, rekao je da je, osim u Gradišci, izložba krajem prošle godine prikazana u Banjaluci.

“Odlučili smo da izložba bude prikazana u Gradišci, jer je ona bila važno središte na ratnom putu vojne policije. Iz Gradiške se kretalo u prve borbene akcije i dosta boraca ima lijepe uspomene iz ovo grada”, dodao je Malić.

Jedan od 36 pripadnika Prvog bataljona vojne policije iz Gradiške, Vitomir Misimović kaže da ratni put nije bio lak i da je ponosan na svoje saborce.

“Ratni put je bio težak, ali smo svi ponosni na njega, ponosni na našu jedinicu i saborce koji su položili život u temelje Republike Srpske”, istakao je Misimović.

Izložbi, koju je otvorila zamjenica gradonačalnika Gradiške Dragana Ilić, prisustvovali su predsjednik Skupštine grada Milenko Pavlović, predstavnici Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica, bivši pripadnici Prvog bataljona vojne policije i brojni građani.

Share With: