Osveštano spomen obilježje u Miloševom Brdu

U Miloševom Brdu danas je osveštano spomen obilježje na mjestu gdje su ustaše 3. juna 1944. godine  iz pravca Orahove zvijerski ubile 14 mještana sela Gašnica. Spomen obilježje su podigli Grad Gradiška, JU Zavičajni muzej i SUBNOR Gradiška na inicijativu Jove Zrnića i Živka Kukavice.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Gradiška Nikola Kragulj rekao je da ovo obilježavanje poslije skoro 75 godina predstavlja pokazatelj koliko je stradanje srpskog stanovništva u Drugom svjetskom ratu i da još sva mjesta na kojima su naši preci izginuli i pobijeni nisu obilježena.

„Danas se na sve načine  pokušvavaju osporiti žrtve i revizijom istorije prikriti zločini“ dodao je Kragulj.

Osveštanju  spomenika su pristustvovali  potomci nastradalih.

Jedan od potomaka Milan Bakić kojem je baka Ruža Mandić nastradala na ovom mjestu  ispričao je da su ustaše opkolile njegovu majku i njenog brata, i odveli ih na mjesto na kome se danas nalazi spomen obilježje. Tu su ih pokušali ubiti ali su oni nekim čudom uspjeli da prežive.

Ispred Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić je rekao da se nažalost čekalo 75 godina da se ovo spomen obilježje podigne,ali  sada je podignuto i na nama je da baštinimo ovu tradiciju i da se  sjećamo žrtava.

Vijence na spomen obilježje položili su predstavnici gradske Uprave Gradiška, SUBNOR-a, Zavičajnog muzeja i potomci nastradalih.

Share With: