Организовано бесплатно мјерење крвног притиска и других параметара у Н.Тополи и Г. Подградцима

Савјет за здравство и социјалну заштиту Скупштине града Градишка, у сарадњи са ЈЗУ „Дом здравља“ Градишка, организовало је бесплатно мјерење крвног притиска, шећера и масноће у крви, у циљу превенције кардиоваскуларних болести.

Прилику да поровере своје здравствено стање имали су становнициу Горњим Подградцима и Новој Тополи.

Контролисање крвног притиска, нивоа шећера и масноће у крви од животне је важности за бројне грађане. На тај начин могу се правовремено спријечити различита тешка обољења. Акцији у Горњим Подградцима која је организована у Дому културе „Лепа Радић“ одазвао се велики број грађана. Једна од њих је била  Нада Новаковић,која каже да су овакве акције веома добре, јер иначе идемо доктору када баш морамо.

Предсједник Савјета мјесне заједнице Горњи Подградци Звјездан Панић рекао је да доста становништа међу којима је и он не контролишу редовно своје здравље, те да је ово добра прилика за све, посебно за старију популацију.

Кардиоваскуларне болести су водећи узрок оболијевања и смртности у свијету. Неки од фактора ризика за болести срца су пушење, гојазност и физичка неактивност. Како би организатори здравствени радници пацијентима скренули пажњу да воде рачуна о свом здрављу и да обављају превентивне прегледе организована је ова акција.

Директор Дома здравља Градишка Слађана Тепавац,каже да они радују подржавају ове акције, јер знамо сви да највише пацијената обилијева и умире од кардиоваскуларних болести.

Представник Савјета за здравство и социјалну заштиту Скупштине града Градишка

доктор Богдан Миленковић рекао је да је ово прилика и да разговарају са становништвом те да је ово један вид превентивне контроле.

У циљу превенције и едукације Савјет за здравство и социјалну заштиту Скупштине града Градишка у наредном периоду планира организовате разне активности као пто су стручна предавања.

Н.М.

Share With: