Оне су десна рука гинеколога: Данас је Међународни дан бабица

Данас се обиљежава Међународни дан бабица, једне од најљепших професија у здравству.

Бранка Зељковић у породилишту градишке Болнице 16 година ради као бабица. Каже да јој је најдраже када пород прође без проблема и када види радост мајке, радост ширења породице. Са осмјехом на лицу сјећа се анегдоте да беба коју је примила у руке и пожељела јој добродошлицу данас има 14 година И да је њеној мајци била помоћ на још два порода. Све су то разлози зашто је постала бабица.

Она је истакла да су бабице, као стручне медицинске сестре, спона између пацијента и доктора, и да су веома битне за жене које се налазе у фази највећег бола али и радости.

Душан Вукота, начелник Одјељења гинеологије и акушерства Болнице Градишка рекао је да су бабица и доктор тим и да на породу не могу једно без другог. „Без њих овај посао не би могли да радимо“, истакао је Вукота.

На одјелу акушерства Болнице Градишка ради 16 бабица које асистирају при породу и годишње пожеле око 750 добродошлица тек рођеним бебама.

Примаље или бабице су прве особе које беба види када дође на свијет. Занимање бабица један је од најодговорнијих и најхуманијих позива, а примаље широм свијета га обиљежавају од 1992. године са циљем да се ова професија промовише.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=yJclJ1cbrQ4[/embedyt]

Г.Влаинић

Share With: