Omer-paša Latas na današnji dan zauzeo Berbir

Ove godine navršava se punih pet viјekova od kada je Sulejman Veličanstveni osvojio Beograd i odlučio da varoške Srbe, odnosno Beograđane, povede sa sobom u Carigrad – sadašnji Istanbul.

Generalno gledano, doprinos Srba Osmanskom carstvu je veliki. Srbi su im dali dvije princeze, Oliveru Lazarević i Maru Branković. Dali su velike vezire ali i brojne paše. Jedan od njih je i Omer-paša Latas koji je na današnji dan, 4. marta 1851. godine sa vojskom zauzeo Berbir, tvrđavu koja je nekad postojala na prostoru današnje Gradiške.

A ko je bio Omer-paša Latas?

Rodio se u ličkoj graničarskoj porodici kao Mihajlo (Mićo) Latas, u Janjoj Gori u Lici. Otac Sofronije tu je službovao.

Kao oficirsko dijete učio je kadetsku austro-ugarsku školu u Gospiću i stupio u austougarsku vojsku kao kadet-narednik.

Zbog problema s kockanjem, otac mu je optužen za pronevjeru novca iz vojne blagajne, a Mićo je, kako se ne bi otkrila sramota preuzeo odgovornost na sebe i pobjegao u Bosnu 1827. godine.

Iste godine u Banjaluci je prešao na islam u Ferhat-pašinoj džamiji, a nakon toga se zaputio u Vidin gdje boravi kao sluga turskim vojnicima. Inteligentnog mladića primjećuje komandant tvrđave Ibrahim-paša, koji ga kasnije zapošljava kao učitelja tehničkog crtanja svoje djece.

Uvidjevši kako se radi o neobično sposobnom mladom čovjeku, Ibrahim-paša šalje preporuke u Carigrad, gdje će se uskoro preseliti i sam Latas. U početku radi kao učitelj tehničkog crtanja u Visokoj vojnoj školi, a poslije postaje i lični učitelj samoga Abdulmedžida, koji će ga, kada postane sultan, imenovati za pukovnika, 1838. godine, a potom i pašom.

Umro je u Carigradu 19. aprila 1871., u 65. godini života, a iza sebe je ostavio brojno potomstvo.

Nobelovac Ivo Andrić posvetio mu je jedno od svojih najvećih dijela.

G.Vlainić

Share With: