Top lista

Top lista za 29.01.2022.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Omer-paša Latas na današnji dan zauzeo Berbir

Ove godine navršava se punih pet viјekova od kada je Sulejman Veličanstveni osvojio Beograd i odlučio da varoške Srbe, odnosno Beograđane, povede sa sobom u Carigrad – sadašnji Istanbul.

Generalno gledano, doprinos Srba Osmanskom carstvu je veliki. Srbi su im dali dvije princeze, Oliveru Lazarević i Maru Branković. Dali su velike vezire ali i brojne paše. Jedan od njih je i Omer-paša Latas koji je na današnji dan, 4. marta 1851. godine sa vojskom zauzeo Berbir, tvrđavu koja je nekad postojala na prostoru današnje Gradiške.

A ko je bio Omer-paša Latas?

Rodio se u ličkoj graničarskoj porodici kao Mihajlo (Mićo) Latas, u Janjoj Gori u Lici. Otac Sofronije tu je službovao.

Kao oficirsko dijete učio je kadetsku austro-ugarsku školu u Gospiću i stupio u austougarsku vojsku kao kadet-narednik.

Zbog problema s kockanjem, otac mu je optužen za pronevjeru novca iz vojne blagajne, a Mićo je, kako se ne bi otkrila sramota preuzeo odgovornost na sebe i pobjegao u Bosnu 1827. godine.

Iste godine u Banjaluci je prešao na islam u Ferhat-pašinoj džamiji, a nakon toga se zaputio u Vidin gdje boravi kao sluga turskim vojnicima. Inteligentnog mladića primjećuje komandant tvrđave Ibrahim-paša, koji ga kasnije zapošljava kao učitelja tehničkog crtanja svoje djece.

Uvidjevši kako se radi o neobično sposobnom mladom čovjeku, Ibrahim-paša šalje preporuke u Carigrad, gdje će se uskoro preseliti i sam Latas. U početku radi kao učitelj tehničkog crtanja u Visokoj vojnoj školi, a poslije postaje i lični učitelj samoga Abdulmedžida, koji će ga, kada postane sultan, imenovati za pukovnika, 1838. godine, a potom i pašom.

Umro je u Carigradu 19. aprila 1871., u 65. godini života, a iza sebe je ostavio brojno potomstvo.

Nobelovac Ivo Andrić posvetio mu je jedno od svojih najvećih dijela.

G.Vlainić

Share With: