Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

Топ листа за 13.08.2022.год.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине

Danas se obilježava Međunarodni dan pasa

Još od 2004. godine 26. avgusta obilježava se Dan pasa. Ideju je dala aktivistkinja Kolin Pejdž koja je htijela da skrene pažnju na brigu o psima, kao našim najvijernijim prijateljima i izuzetno dragocjenim životinjama.

Ne govori se bez razloga da je pas čovijeku najbolji prijatelj. Da nam je stvarno pravi prijatelj, pas nam to svakodnevno dokazuje. To najbolje znaju svi oni koji čuvaju i vole pse. Čista i bezuslovna ljubav je najbolji dokaz prijateljstva. A pas je u sebi ima i previše.

Ipak mnogo je pasa lutalica. Predsjednik Skupštine Kinološkog saveza Republike Srpske Siniša Danjko istakao da je Međunarodni dan pasa, prilika da se pozove cijelo društvo na odgovorno ponašanje prema ovim, ali i svim drugim životinjama.

“Nažalost, neodgovorne pojedince, koji uzmu, pa ostave psa nezbrinutog, možemo samo kaznom navesti da se ponašaju odgovorno”, rekao je Danjko.

On je pozvao sve gradonačelnike i načelnike opština u Republici Srpskoj da pokažu senzibilnost prema psima, te pokušaju riješiti problem pasa lutalica tako što će uvesti čipovanje pasa.

Kada je riječ o zaštiti zdravlja pasa, Danjko je naveo da su veterinarske ambulante u Republici Srpskoj dobro opremljene, te da imaju sve neophodne lijekove i metode za liječenje čistokrvnih rasa pasa, ali i mješanaca.

Danjko je napomenuo da građani, prije nego što kupe određenu rasu psa, mogu da se u Kinološkom savezu Republike Srpske raspitaju i dobiju sve potrebne informacije o karakteristikama određene vrste, kao i potrebnim uslovima za pravilan rast i razvoj. On je istakao da budući vlasnici pasa ne treba da se vode raznim reklamama, popularnim filmovima i da ne treba na osnovu toga da odlučuju koju rasu psa da kupe.

Na Dan pasa, donosimo vam nekoliko zanimljivih činjenica koje možda niste znali o njima.

Psi često sanjaju. Tačnije, oni prolaze kroz vrlo slične faze sna kao i ljudi, uključujući i REM fazu, u kojoj sanjamo snove kojih se sjećamo. Trzanje njuške i pokreti šapama u snu siguran su znak da vaš ljubimac u tom trenutku nešto sanja.

Mogu da budu pametni koliko i dvogodišnje dijete, a otprilike toliki im je i “fond reči”. Dobro, ne baš fond reči, ali razumiju otprilike isti broj reči kao dvogodišnjak. Najinteligentnijom rasom smatraju se border koliji koji razumiju oko 200 reči. Sljede pudle, nemački ovčari, zlatni retriveri i dobermani.

Pseće čulo mirisa je oko 10.000 puta bolje nego ljudsko, a dokazano je da psi mogu da “nanjuše” i bolesti kao što su rak ili dijabetes.

Mahanje repom jedna je od najčešćih formi komunikacije, ali ima različito značenje. Psi mašu repom kad su srećni, ali i kad su uplašeni. Ako rep podignu uvis, to može da odaje anksioznost ili uznemirenost.

Stari je mit da psi vide crno-bijelo. Psi, zaista, vide drugačije nego ljudi, ali su u stanju da razlikuju nijanse žute i plave, na primer. Jedino što ne vide je razlika između crvenog i zelenog.

Psi su najbliži živi srodnici vukova, ali je tačna “rodbinska” linija nejasna. Smatra se da je prvi pokušaj pripitomljavanja vukova “sproveden” prije više od 15.000 godina.

“Otisak” pseće njuške jedinstven je kao i naš otisak prsta.

Studije su pokazale da se psi orijentišu prema magnetnom polju Zemlje, tako da imate kuce koje prilikom vršenja nužde preferiraju da njuškicu okrenu na sjever, i one koji više vole da gledaju na jug tom prilikom.

Share With:
Open

close button