Ombudsmen BiH posjetio Gradišku

U okviru aktivnosti „Ombudsmen u vašem gradu“, ombudsmen BiH, Ljubinko Mitrović posjetio je danas opštinu Gradišku gdje je razgovarao sa načelnikom Opštine, Zoranom Adžićem.

Mitrović je istakao da je stanje iz oblasti ljudskih prava i života stanovništva na području Gradiške , na visokom nivou i dodao da je sa načelnikom Adžićem razgovarao o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, problemima penzionera , kao i odlasku mladih i načinima kako prevazići taj problem koji je prisutan u cijeloj BiH.

Mitrović je istakao da je kancelarija ombudsmena sa području gradiške opštine u  protekle dvije godine zaprimila 41 žalbu.

“ Najveći broj žalbi odnosi se na rad suda“, rekao je Mitrović i dodao da je u odnosu na druge opštine taj broj minoran.

Načelnik opštine Gradiška, Zoran  Adžić istakao je da je obudsmana BiH, upoznao o onome što je Gradiška uradila po pitanju zaštite ljudskih prava. Adžić je rekao da Gradiška ima dobru saradnju sa kancelarijom obudsmana BiH  i dodao da svaka tri mjeseca ovoj kancelariji šalju Izvještaj.

“Gradiška je prepoznatljiva kao lokalna zajednica koja prednjači po vjerskoj toleranciji i međunacionalnoj saradnji, vodi računa o nacionalnim manjinama i socijalno osjetljivim kategorijama“, naglasio je Adžić i dodao da je Gradiška jedna od rijetkih lokalnih uprava koja ima socijalnu kartu stanovništva, koju je izradila u sradnji sa Centrom za socijalni rad Gradiška.

„Za rad Centra za socijalni rad i socijalnu zaštitu Opština izdvaja oko 15 odsto budžeta, a za potrebe školstva na prostoru gradiške opštine oko 12 odsto“, istakao je Adžić.

Tokom današnje posjete opštini Gradiška, omudsman BiH, Ljubinko Mitrović razgovarao je sa predsjednikom Osnovnog suda u Gradišci, Veljkom Krejićem i načelnikom Policisjke uprave Gradiška, Bojanom Škorićem.

Share With: