Округли сто о теми „Дејтон – јуче, данас и сутра“ на ФПН

На Факултету политичких наука у Бањалуци данас ће бити одржан округли сто о теми „Дејтон – јуче, данас и сутра“, на којем ће професори и студенти ове високошколске установе износити своје погледе и мишљења на Дејтонски мировни споразум.

Након уводне ријечи, биће приказан видео-снимак о теми „Република Српска и Дејтонски мировни споразум“ из угла студената Универзитета у Нижњег Новгороду.

У оквиру прве сесије говориће професор Ђорђе Вуковић о теми „Прелом духа Дејтона“, Божана Тинтор – „Дејтонски мировни споразум, пораз или побједа у културама памћења Срба, Хрвата и Бошњака?“, а предвиђено је и обраћање Марка Симића о теми „Медијско извјештавање о рату у БиХ 1992.-1995.“.

О теми „Федералистичка институционална архитектура Дејтонског мировног споразума“, учесницима округлог стола говориће доцент доктор Нина Сајић, а потом Оља Видичевић о теми „Правна природа Дејтонског споразума из 1995. године и његове измјене до данас“.

У оквиру друге сесије обратиће се професор Владе Симовић који ће говорити о теми „Контроверзе и проблем предаје Српског Сарајева“, Немања Радојковић – „Специјалне паралелне везе између Српске и Србије“, те Лука Врањеш – „Неокалајизам у дејтонској БиХ и улога високог представника као продужене руке Запада“ и Синиша Симикић – „Замка дејтонске границе – невидљиви стратешки губитак или добитак?“.

На крају друге сесије биће представљањо истраживања: „Мишљење студената у Републици Српској о Дејтонском споразуму“, након чега је предвиђена дискусија и усвајање закључака.

Share With: