Одржан Видовдански сајам Куће Лијевча и Поткозарја (ВИДЕО)

На Тргу Чубриловића у Градишци данас је одржана Видовдански сајам Куће Лијевча и Поткозарја, на коме су изложени домаћи производи 22 излагача из ове куће.

Свој асортиман по први пут у Градишци преставиле су и Крајишка кућа из Бањалуке, Херцеговачка кућа из Требиња и Поткозарска кућа из Приједора.

Осим бројних грађана,  Сајам су посјетили и градоначелник Градишке Зоран Аџић, министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић и директор бањалучког Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

У квалитет изложених производа могли су да се увјере и шеф Представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић и Волфганг Штикс, власник аустријске компаније „Штикс“ која има намјеру да у Републици Српској гради капацитете за прераду воћа о поврћа и других еколошких производа.

Аџић је истакао да оснивање Куће Лијевча и Поркозарја у Градишци оправдало очекивања произвођача и купаца.

„Градишка сада има могућност да представи еколошке производе својих пољопривредних газдинстава, што је и у складу са трендом у ЕУ да се људи враћају природи и желе да купују здраве производе“, навео је Аџић.

Шулић је рекао да је заједничко представљање домаћих произвођача важно за брендирање њихових производа, који треба да буду заступљени на домаћем, али и на иностраном тржишту.

„Такође је потребно радити на томе да компанија „Штикс“ и други који желе да улажу у Републику Српску добију сву подршку домаћих институција да реализују своје пројекте“, додао је Шулић

Илић је нагласио да је пољопривреда јадан од најважнијих ресурса Републике Српске, који треба да буде максимално искористе како би се запослило што више људи и тржишту понудили домаћи пољопривредни производи.

Директор Туристичке организације града Градишка Валентина Перић рекла је да је Кућа Лијевча и Поткозарја формирана на бази искустава Крајишке и Херецеговачке куће, те да већ три године успијешно представља понуду домаћих произвођача.

М.Малешевић

Share With: