Održano predavanje o ishrani teladi, junica i muznih krava

U Gradišci je danas održano predavanje o principima ishrane teladi, junica i muznih krava, s ciljem podizanja svijesti kod farmera o važnosti pravilnog uzgoja, budući da od odgoja budućih muznih krava od prvih dana teljenja zavisi koliko će one kasnije davati mlijeka.

Predavanju, koje je održano u prostorijama Resora za pruženje stručnih usluga u poljoprivredi u Gradišci, prisustvovali su proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, dok je predavač bio profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu Darko Grbeša.

On je istakao da je ovo predavanje zanačajno za podizanje svijesti farmera o važnosti prvilnog uzgoja teladi i junica.

https://slika.nezavisne.rs/2019/03/750x450/20190318150006_528367.jpg

„U cijelom procesu proizvodnje mlijeka upravo se najveće greške prave tokom uzgoja teladi, posebno u prvoj fazi ishrane sa kolostrumom u periodu odlučivanja, kada se pogrešno hrane sa dosta kukuruzove silaže, što zamašćuje vime i kasnije utiče na manju proizvodnju mlijeka“, naveo je Grbeša i naglasio da je junice najbolje hraniti travnatom silažom.

On je istakao da farmeri o ishrani teladi i junica najviše nauče od prodavača mliječnih zamjenica, supera i opreme za teladi, ali da se problem javlja kada farmeri nemaju osnovnih znanja, a nesavjesni prodavači ih navode na prekomjernu ishranu.

„Farmeri moraju imati osnovno znanje, što nije čest slučaj na ovim prostorima, pa je rješenje u boljoj aktivnosti savjetodavnih poljoprivrednih službi. Mnogo puta se dešavalo da krave budu hranjene sa 10 kilograma koncentrata, a potrebno im je 4 kilograma za proizvodnju iste količine mlijeka“, naglasio je Grbeša.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Resoru za pružanje stučnih usluga u poljoprivredi u Gradišci Radovan Sekulić rekao je da farmerima žele da prenesu potrebna znanja o ishrani teladi i junica, jer je to veoma bitno za dalju proizvodnju mlijeka.

Sekulić je istakao da je stanje u mljekarskom sektoru na području Gradiške, Srpca i Laktaša stabilno, budući da su proizvođači, kojih na ovom području ima oko 150, lani obezbijedili dovoljne količine kvalitetne stočne hrane.

Današanje predavanje organizovano je u okviru projekta razvoja tržišne poljoprivrede – Farma dva, koji finasiraju USAID i Vlada Švedske.

Share With: