Facebook
YouTube
Instagram
Топ листа

ТОП ЛИСТА ЗА 25.3.2023.
Партнери
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Документа

Градишке новине




Održano predavanje o ishrani teladi, junica i muznih krava

U Gradišci je danas održano predavanje o principima ishrane teladi, junica i muznih krava, s ciljem podizanja svijesti kod farmera o važnosti pravilnog uzgoja, budući da od odgoja budućih muznih krava od prvih dana teljenja zavisi koliko će one kasnije davati mlijeka.

Predavanju, koje je održano u prostorijama Resora za pruženje stručnih usluga u poljoprivredi u Gradišci, prisustvovali su proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, dok je predavač bio profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu Darko Grbeša.

On je istakao da je ovo predavanje zanačajno za podizanje svijesti farmera o važnosti prvilnog uzgoja teladi i junica.

https://slika.nezavisne.rs/2019/03/750x450/20190318150006_528367.jpg

“U cijelom procesu proizvodnje mlijeka upravo se najveće greške prave tokom uzgoja teladi, posebno u prvoj fazi ishrane sa kolostrumom u periodu odlučivanja, kada se pogrešno hrane sa dosta kukuruzove silaže, što zamašćuje vime i kasnije utiče na manju proizvodnju mlijeka”, naveo je Grbeša i naglasio da je junice najbolje hraniti travnatom silažom.

On je istakao da farmeri o ishrani teladi i junica najviše nauče od prodavača mliječnih zamjenica, supera i opreme za teladi, ali da se problem javlja kada farmeri nemaju osnovnih znanja, a nesavjesni prodavači ih navode na prekomjernu ishranu.

“Farmeri moraju imati osnovno znanje, što nije čest slučaj na ovim prostorima, pa je rješenje u boljoj aktivnosti savjetodavnih poljoprivrednih službi. Mnogo puta se dešavalo da krave budu hranjene sa 10 kilograma koncentrata, a potrebno im je 4 kilograma za proizvodnju iste količine mlijeka”, naglasio je Grbeša.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Resoru za pružanje stučnih usluga u poljoprivredi u Gradišci Radovan Sekulić rekao je da farmerima žele da prenesu potrebna znanja o ishrani teladi i junica, jer je to veoma bitno za dalju proizvodnju mlijeka.

Sekulić je istakao da je stanje u mljekarskom sektoru na području Gradiške, Srpca i Laktaša stabilno, budući da su proizvođači, kojih na ovom području ima oko 150, lani obezbijedili dovoljne količine kvalitetne stočne hrane.

Današanje predavanje organizovano je u okviru projekta razvoja tržišne poljoprivrede – Farma dva, koji finasiraju USAID i Vlada Švedske.

Share With:
Open

close button