Održano dokumentarno veče “Mika Bundalo – Kozarčanka sa dva imana i tri prezimena

U Kulturnom centru u Gradišci večaras je održano dokumentarno veče pod nazivom“Mika Bundalo – Kozarčanka sa dva imana i tri prezimena“, autora Milana Pilipovića.

Pilipović je rekao da je ovo dokumentarno veče svjedočanstvo od djeci Kozare koja su u Drugom svjetskom ratu odvedena u ustaške logore.

„Mnogi se nisu vratili i rijetki su imali sreću da prežive tu golgotu. Među njima je Mika Bundalo iz Grbavaca u Knešpolju. Ona je žena sa dva imena i tri prezimena, koja je preživjela zahvaljujući humanitarki Diani Budisavljavić i zagrebačkoj porodici Fistrić. Bila je usvojena, živjela je u Zagrebu, a potom odrasla u Beogradu“, naveo je Pilipović.

On je istakao da je primarna priča dokumetarne večeri sudbina Mike Bundalo koja je karakteristična i za mnoge druge koji su kao djeca usvojeni i trideset i više godine nakon toga saznali svoj pravi identitet i vratili se svojim korijenima.

„Mika Bundalo je junak filma „Stopedesetosma kći kozaračka“ koji je snimljen u Gradišci prije 40 godina. Ineteresujući se za tu temu bilo je potrebno gotovo godinu dana da saznam gdje Mika Bundalo, odnosno Brigita Knežević, danas živi. Nakon četrdest godine od dobijanja njenog rodnog lista u Kozarskoj Dubici, pronašli smo je u Beogradu i uspjeli ispričati priču kako ona danas gleda na prošla vremena“, dodao je Pilipović.

Tokom dokumentarne večeri, govorili su i književnici  Ranko Preradović, Stevka Kozić Preradović i Vasilije Karan koji su napisali brojna djela o stradanju Kozarčana.

Share With: