Održano 14. „Grbavačko prelo“

Kulturno-turistička manifestacija 14. „Grbavačko prelo“, pod motom “Da nam se običaji ne zaborave“, održana je sinoć ispred Omladinskog doma u Grbavcima.

U programu manifestacije ove godine su učestvovale samo pjevačke grupe. Osim domaćina Pjevačke grupe „Ponos Kozare“ nastupile su ženske i muške pjevačke grupe  iz Kozarske Dubice, Kostajnice, Nove Topole, Gradiške, Turjaka i Gornjih Podgradaca.

Član organizacionog odbora „Grbavačkog prela“ Radovan Jeftenić rekao je da je cilj manifestacije da se predstavi izvorna pjesma, ojkača i krajiška, i običaji ovog kraja.

Načelnik Službe gradonačelnika Gradiške Goran Subotić rekao je da Gradska uprava osim što riješava infrastrukturu u seoskim područjim podržava i sve kulturno-turističke manifestacije koje doprinose očuvanju tradicije i običaja jer su one te koje okupljaju naš narod u seoskim područjima.

Mirko Zgonjanin iz “Gocina grupa” iz Kostajnice rekao je da redovno posjećuju manifestacije ovog tipa na području Gradiške ali i da rado ugoste pjevače ojkače u Kostajnici za vrijeme “Kestenijade”. On je istakao da svako selo ima svoju pjesmu i ariju ali da je pravilo da se ojkača pjeva u desetercu.

Dušanka Majstorac iz Ženska pjevačka grupa “Snop-Jovanka Bogojev” rekla je da je pjesma žena iz Lijevča polja nešto drugačija od muške potkozarske ojkače ali da je važno da se čuvaju običaji i tradicija i da se čuju obje pjesme.

Organizatori manifestacije su Mjesna zajednica Grbavci i  Kulturno umjetničko društvo “13 skojevki“, a manifestaciju su podržali Gradska uprava grada Gradiška i Turistička organizacija grada Gradiška. Medijski pokrovitelj je Radio Gradiška.

 

G.Vlainić

Share With: