Održana 6. Međunarodna štraparijada i izložba konja u Donjim Podgradcima

U Donjim Podgradcima danas je održana 6. Međunarodna štraparijada i 1. Regionalna izložba konja. Ove godine prijavljeno je 45 učesnika za izbor najljepših konja dok je za vuču balvana prijavljeno 60 parova.

Izbor za najljepše konje birao se po rasi konja, odnosno u tri rase Posavac,Lipicaner i Hladnokrvni pastuv, tako je u rasi Posavca prvo mjesto osvojio konj Samira Hađića, prvo mjesto u kategoriji Lipicanera podjelili su Milorad Sarajlić iz Laminaca i Milan Gajić iz Kozarske Dubice. U rasi Hladnokrvni pastuvi prvo mjesto zauzeo je konj Zorana Zrnića a posebnu nagradu dobio je Dušan Lukić za najljepseg konja francuskog porijekla.

Takmičenje u vuči balvana na sto metara podjeljeno je u laku, srednju i tešku kategoriju, dok nagradni fond iznosi 10 000 KM i biće podijeljen za prvih pet mjesta za ove tri kategorije.

Prvo mjesto u lakoj kategoriji osvjila je ekipa „Gas–petrol“ iz Mrkonjić Grada, u srednjoj kategoriji prvo mjesto osvojio je dokazana legenda ovog narodnog nadmetanja Milorad Stojanović Zis iz Smoljane dok su tron u teškoj kategoriji zauzeli Tarzan i Herkules konji ekipa “Gas-petrol” i “Drvodex”.

 

Jedan od organizatora štraparijade Mladen Topić rekao je da nije očekivao da će se ovolikI broj ljudi okupiti danas ,te da mu je zadovoljstvo što je mogao ugostiti veliki broj učesnika i svojih prijatelja.

“Najzanimljiviji dio ove manifestacije je vuča balvana koja je najinteresantnija svim gledaocima ističe” Topić.

Gradonačelnik Zoran Adžić rekao je da ova manifestacija postaje brend Gradiške i nešto što treba podržavati kako bi se promovisao naš način življenja i rada odnosno kako bi se sačuvala tradicija i običaji iz prošlosti iako je mehanizacija i modernizacija učinila da preuzme većinu posla na sebe koju su prije obavljali konji.

Sredstva za organizaciju ovog takmičenja i nagrade prikupljena su uz pomoć sponzora, ulaznica i gradonačelnika Zorana Adžića.

Share With: