Održan šesnaesti Međunarodni festival dječijeg folklora

Šesnaesti  Međunarodni festival dječijeg folklora pod nazivom “Vaskršnji koncert” održan je sinoć u Kulturnom centru Gradiška. Na ovom festivalu koji okuplja djecu od 6 do 16 godina gradiškoj publici predstavili su se mališani iz kulturno umjetničkih društava:  “Dobczice” iz Poljske, “Strahoninec” iz Hrvatske, “Jovan Dučić” iz Srbije,  “Zlatni klas” iz Prnjavora kao i organizatori koncerta Ansambl narodne igre i pjesme “Mladost” iz Zalužana i Kulturno-umjetničko društvo “Petar Kočić” iz Nove Topole.

Direktor festivala i ANIP-a “Mladost” Marinko Dobraš rekao je da se ovaj festival u Gradišci održao i prije dvije godine kada je partner bio KUD “Kolovit” iz Gradiške i dodao da je ovogodišnji partner projekta KUD “Petar Kočić” iz Nove Topole. Dobraš je naglasio da je 16. Međunarodni festival dječijeg folklore trodnevna manifestacija u kojoj   učestvuje 13 kulturno-umjetničkih društava iz Poljske, Srbije, Crne Gora, Hrvatske i BiH, a koja je počela u Banjaluci. Nakon sinoć održanog koncerta u Gradišci zatvaranje festival je planirano danas u Masovarama kod Kotor Varoša.

Prema Dobrašovim riječima cilj festivala je očuvanje tradicije i nematerijalnog i kulturnog  nasljeđa naroda kroz sve segmente kulture. On je istakao da su ovih dana, osim igre i pjesme, održane prezentacije starih zanata i domaće kuhinje, radionica farbanja uskršnjih jaja i vezenja zmijanjske pokrstice.

 

Predsjednica KUD-a “Petar Kočić” Marica Račić je rekla da im je zadovoljstvo što su jedan od organizatora festivala i dodala da su se članovi ovog društva premijerno pred domaćom publikom predstavili novom koreografijom  Igrama i pjesmom iz Lijevče polja i igrama iz Kumanova.

Predsjednik KUD-a “Strahoninec” iz Hrvatske Dragan Zdolec rekao je da ovo društvo dolazi iz Međumurja i da su došli da predstave tradiciju svog kraja izvođenjem dva spleta međumurskih kola.

Predsjednik Ukrajinskog udruženja „Zlatni klas“ iz Prnjavora Mihajlo Hemun rekao je da je cilj ovog udruženja da se sačuva ukrajinska kultura i tradicija i naglasio da su članovi društva osim Ukrajinaca i pripadnici drugih narodnosti. On je istakao da je Društo počastvovano što i drugi narodi žele da nauče njihove pjesme i igre. Gradiška publika imala je priliku vidjeti dvije igre, Jasobi i Hopak.

Šesnaesti po redu Međunarodni festival dječijeg folklora pod nazivom “Vaskršnji koncert” organizuje se u okviru Svjetske asocijacije folklora CIOFF pri UNESCO-u. Generalni pokrovitelj koncerta je Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske.

Share With: