Održan Drugi sajam obrazovanja i zapošljavanja

U Gradišci je danas održan Drugi sajam obrazovanja i zapošljavanja, koji je organizovala Gradska uprava u saradnji sa srednjoškolskim ustanovama i društveno odgovornim kompanijama.

Na platou Kulturnog centra u Gradišci predstavljeni su obrzovni profili koji su zastupljeni u gradiškim srednjim školama, a privredni subjekti prezentovali su svoju djelatnost i potrebe za određenim profilima radnika.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić se osvrnuo na rezultate u periodu između dva sajma i istakao da je Gradiška u segmentu povezivanja obrazovnih sistema i privrede dobar primjer drugim gradovima i opštinama u Republici Srpskoj.

On je rekao da je cilj Sajma da se učenicima osnovnih škola predstave zanimanja koja su zastupljena u gradiškim srednjim školama, te koji su to profili zanimanja potrebni privrednim subjektima u Gradišci.

„Cilj je da učenici koji završavaju srednje škole budu osposobljeni da lakše pronađu zaposlenje, a oni koji planiraju da upišu fakultete nastave svoje obrazovanje sa dobrim teoretskim i praktičnim predznanjima. Na ovaj način želimo da smanjimo broj nezaposlenih“, naglasio je Adžić.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske, međunarodnim donatorima koji su zajedno sa Gradskom upravom u poljednje tri godine obezbjedili najsavremeniji opremu za praktičnu nastavu vrijednu oko milion KM.

Direktor preduzeća PMP „Jelšingrad“ Branislav Banjac rekao je da već nekoliko godina sarađuju sa gradiškom Tehničkom školom, te istakao da prema ocijeni brojnih kompanija Gradiška ima veoma dobre uslove za poslovanje.

„Organizovanje ovakvog sajma je dobar način da se uvežu privreda i obrazovne ustanove. Gradiška postaje sredina koja daje dobre uslove za obrazovanje, razvoj privrede i zapošljavanje, a samom tim pruža pespektivu mladim ljudima. Drago mi je da je naša komapnija učesnik svih tih procesa“, naveo je Banjac.

Direktor Tehničke škole, Vlado Tomić naveo je da je ova škola u saradnji sa Gradskom upravom i lokalnim kompanijama podigla nivo svoje opremljenosti za izvođenje najsavremenije praktične obuke učenika.

„Od naredne školske godine uvodimo i dva nova zanimanja, tehničar za robotiku i CNC operater“, dodao je Tomić.

Na Sajmu obrazovanja i zapošljavanja istaknuti su uspjesi u pokretanju nastave za pojedina deficitarna zanimanja i obrazovanju radnika za potrebe privrede.

N.Ristić-M.Malešević

Share With: