Odigrana predstava „Žensko srce u šinjelu“

Kroz pozorišno ostvarenje “Žensko srce u šinjelu“ Mirjane Karanović, gradiška publika večeras je imala priliku doživjeti životne priče tri heroine Prvog svjetskog rata, Nadežde Petrović, Flore Sends i Milunke Savić.

Glumica Nina Grahovac rekla  je da joj je bila čast glumiti Milunku Savić najodlikovaniju ženu u istoriji ratovanja i dodala da je posao bio veoma zahtjevan. Istakla je da ovo nije klasična istorijska predstva jer priču o heroinama Prvog svjetskog rata pričaju iz ugla tri glumice koje pripremaju predstavu povodom godišnjice obilježavanja Prvog svjetskog rata.“Svaka od nas tri igra po šest, sedam uloga“, naglasila je Grahovac.

Osim Nine Grahovac, u predstavi igraju Jovana Petronijević i Vesna Paštrović. One smatraju da ove heroine ne smiju nikada biti zaboravljene i da se o njihovim djelima stalno treba pričati. “Svaka žena je na svoj način hrabra i bori se , neko za ljubav, neko za slobodu. One su se borile za slobodu“, istakla je Jovana Petronijević koja igra Floru Sends, jedinu Britanku sa činom kapetana u Srpskoj vojsci.

Nadeždu Petrović, slikarku koja se iz Francuske vratila u Srbiju da pomogne srpskom narodu igra Vesna Paštrović. Istakla je da ova predstava govori o ženama koje su prije svega voljele svoju zemlju i svoj narod i da joj je veoma drago što upravo ona igra Nadeždu Petrović, koju je doživjela kao toplu, brižnu i odgovornu osobu.

Predstava “Žensko srce u šinjelu“, premijerno je izvedena u aprilu prošle godine, a do sada je odigrana 28 puta.

Share With: