Од 1. марта дозвољена музика уживо у угоститељским објектима

Од 1. марта у Републици Српској биће дозвољена музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, уз поштовање епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске, одлучио је данас Републички штаб за ванредне ситуције.

Републички штаб је продужио до 5. марта мјере донесене с циљем спречавања ширења вируса корона, што значи да је радно вријеме угоститељских објеката и даље од 6.00 до 22.00 часова, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Када је ријеч о ношењу маске на отвореном, у закључку се наводи да се „препоручује грађанима да на отвореном користе заштитне маске уколико није могуће одржавати физичку дистанцу од два метра, а у складу са упутством Института за јавно здравство за коришћење заштитне маске на отвореном“.

Републички штаб је донио закључак којим се забрањују јавна окупљања у групама већим од 50 лица и сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица – свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови.

Овим закључком обавезују се грађани да у затвореном простору носе заштитну маску, да се придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра како у затвореном, тако и на отвореном простору, те да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Од обавезе ношења заштитне маске изузета су дјеца млађа од седам година, лица са инвалидитетом и дјеца са сметњама у развоју, као и лица које обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Непоштовање ових мјера забране биће санкционисано у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица, који у директном контакту пружају услуге грађанима, да услуге пружају заштићени маском, обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маске грађанима који користе њихове услуге, а немају их, придржавају се упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

До 5. марта ограничава се радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа приређивачима игара на срећу – кладионице, аутомат клубови, казина, томболе, а од 22.00 до 6.00 часова драгстори могу радити искључиво путем шалтерске продаје.

До 5. марта дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од Института за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти који пружају услуге угоститељства, умјетности и забаве – биоскопи, позоришта, музеји дужни су да организују рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописаног физичког растојања, те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану ђелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења дужни су да организују рад са грађанима на начин да на улазу у службене просторије ограниче број лица која истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа, одржавају растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогуће рад шалтер-сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту, која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти, као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлаштења требају да организују рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Јединице локалне самоуправе дужне су да акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација се примјењују уз овај закључак.

Републички штаб за ванредне ситуације прихватио је информацију о донацији директних антигенских тестова за доказивање вируса јавним болничким установама.

Одобрава се донација директних антигенских тестова за превенцију, сузбијање и отклањање пандемије и болести вируса корона.

Републички штаб за ванредне ситуације одобрио је донацију личне заштитне опреме јавним здравственим установама с циљем заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса корона.

Share With: