Од 1. јануара 2024. у употреби само електронске здравствене књижице (ВИДЕО)

Сви осигурани грађани Републике Српске, који до сада нису преузели електронске здравствене књижице треба то да учине до краја године јер од 1. јануара 2024. године неће моћи остварити право на здравствену заштитуНа подручју Градишке већина осигураника преузела је електронске картице, потврдили су у Пословници Фонда здравственог осигурања Градишка. „Ми константно дијелимо картице и до сада смо их издали око 42 000“, рекао је шеф Пословнице ФЗО Градишка Жељко Пепић и појаснио да је много случајева губљења картице, оштећења или промјене личних података, због чега су поново издаване.

Пепић је нагласио да је, у случају да дође до промјене личних података, осигурано лице  дужно да у року од 15 дана промјену пријави надлежној пословници Фонда. Електронске картице су бесплатне и немају рок трајања, а њихове предности у односу на старе здравствене књижице су вишеструке.

У Републици Српској тренутно је активна 913.401 електронска картица, а коришћење електронске здравствене картице омогућено је захваљујући имплементацији пројекта Интегрисаног здравственог информационог система у Републици Српској који поред е картица, подразумијева и електронски здравствени картон, електронске упутнице, рецепте, налазе и друго.

 

С.В.

Share With: