Obilježeno 16 godina od požara u gradiškom Domu kulture

U Gradišci je danas obilježeno 16 godina od stravičnog požara u bivšem Dom kulture „Veljko Čubrilović“, u kojem su stradale tri radnice preduzeća „Simpo-SIK“ – Gordana Ždero, Biljana Plotan Šešum i Dijana Ećimović.

Tim povodom kod Kulturnog centra Gradiška položeno je cvijeće na spomenik „Tri suze nebesnice u vječnosti“.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je sjećanje na tri tragično stradale sugrađanke opomena da nadležni moraju da vode računa o sigurnosti javnih objekata i bezbjednosti građana.

„Ne smijemo dozvoliti da se takav slučaj ponovi u budućnosti“, zaključio je Adžić.

U dogovoru sa porodicama stradalih, prošle godine izgrađen je spomenik „Tri suze nebesnice u vječnosti“, a prvobitno postavljena ploča sa fotografijama i imenima Gordane Ždero, Biljane Plotan Šešum i Dijane Ećimović sada se nalazi u holu Kulturnog centra.

Zbog neispravnih elektroinstalacija u nekadašnjem Domu kulture „Veljko Čubrilović“ izbio je požar u kojem su poginule tri radnice preduzeća „Simpo-SIK“, dok se skokom sa drugog sprata od sigurne smrti spasio Živko Šukalo.U požaru u gradiškom Domu kulture, koji je 16. novembra 2005. godine izbio zbog neispravnih elektro instalacija, izgorio je gotovo cijeli knjižni fond Narodne biblioteke, nekoliko ateljea i brojni umjetnički eksponati.

Nekoliko godina kasnije, na temeljima izgorjelog Doma kulture, izgrađen je današnji Kulturni centar Gradiška.

M.Malešević

Share With: