Obilježen Svjetski dan plesa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana plesa – 29. aprila, plesni studio „Dens step“ organizovao je danas Plesno veče, na kome je nastupilo oko 50 članova koji su se publici u Kulturnom centru u Gradišci predstavili različitim plesnim stilovima, poput džez baleta i hip hopa.

Trener i koreograf plesnog studija “Dance step“ Vera Kalajdžić istakla je da ne postoji ni jedna disciplina niti sport koji toliko razvija najvažnije čovjekove osobine kao što je ples i dodala da su koristi plesa višestruke.

“Dok plešemo oslobađamo se negativnih emocija, a osim toga ples utiče i na naš fizički izgled, na našu kondiciju i opšte zdravstveno stanje“, rekla je Kalajdžić i dodala da su nova istraživanja pokazala da ples smanjuje holesterol i da utiče na bolji protok krvi, dok kod male djece utiče na razvoj motoričkih osobina, koordinacije, osjećaja za ravnotežu.

Članica ovog plesnog studija Irina Subotić rekla je da voli da pleše i da ples voli i zbog toga što je upoznala dosta novih drugara sa kojima se rado druži.

Svjetski dan plesa obilježava se od 1982.godine, na dan rođenja velikog reformatora Žana-Žorža Novera, brojnim manifestacijama posvećenim plesu. Osnovna ideja ovog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Share With: