Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Obilježen Dan nestalih i poginulih boraca

Povodom Dana nestalih i poginulih boraca, u Gradišci je danas kod Centralnog spomen  obilježja služen parastos i položeni vijenci. Vijence su položili gradonačelnik grada Gradiška Zoran Adžić, predstavnici Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Gradske boračke organizacije, Udruženja ratnih vojnih invalida Gradiška i političkih organizacija.

Predsjednik  Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Dragica Matković rekla je da je 15. septembar izabran za obilježavanje dana nestalih  zbog toga što je na taj dan nestalo najviše boraca.

Matkovićeva je istakla da u Republici Srpskoj trenutno  na spisku nestalih nalaze 1.652 nestala borca od kojih je 12 iz Gradiške. On je istakla da je Institut za nestale osobe u posljednjih nekoliko godina prestao sa identifikacijama i naglasila da na nivou BiH ima oko 7000 osoba koje se vode kao nestale.

Matkovićeva je dodala da su u ranijem periodu vođeni razgovori na nivou BiH sa ciljem da se traženje nestalih prebaci na entitete što nije dobilo zeleno svjetlo. Ona je naglasila da se u spomen kosturnici u Banjaluci i Nevesinju trenutno nalazi veliki broj neidentifikovanih lica. Matkovićeva je istakla da nikad nije uspostavljen centralni spisak nestalih po nacionalnosti tako da se ne zna tačan broj nestalih boraca i civila po nacionalnosti.

Predsjednica Skupštine Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Milena Tendžerić rekla je da nije iznenađena posljednjim izjavama predsjedavajućeg Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amora Mašovića za kojeg kaže da želi prikriti broj poginulih Srba.

Share With: