Top lista

Top lista za 3.10.2020.god.
Partneri
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image
Widget Image

Legat Borislava Bore Nježića predstavljen gradiškoj publici

Legat Borislava Bore Nježića predstavljen je danas gradiškoj publici u galeriji Zavičajnog muzeja. Legat je svečano otvorenim proglasio gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Ljiljana Nježić, supruga Borislava Bore Nježića rekla je da je uzbuđena i srećna što se Boro vratio kući i naglasila da je Boro to zaslužio jer mu je srce uvijek bilo u Gradišci. Ona je dodala da sljedeće godine ima u planu  premještanje posmrtnih ostataka Bore Nježića u rodne Romanovce.

Gradonačelnik grada Gradiška, Zoran Adžić rekao je da se zahvaljujući Ljiljani Nježić veliki svjetski slikar i mozaičar Borislav Nježić kroz svoj legat vratio u Gradišku i Romanovce i da se na taj način građani Gradiške mogu upoznati sa njegovom veličinom i radom.

„Gradiška ima ono šta mnogi nemaju i mi smo u prilici da otpočenemo tradiciju i brend koji će biti poznat širom regiona a koji će okupljati skulptore iz čitavog svijeta koji će praviti svoja djela koja će ostati u našem gradu i biti izložena na javnim površinama“ rekao je Adžić. On je dodao da postoji ideja da se Ulica Dragoja Lukića pretvori u kroazetu popločanu mozaicima.

Adžić je naglasio da Gradiška ne zaboravlja svoje ljude, svjetske poznate ličnosti koje su potekle iz Gradiške i da je to pokazala podizanjem spomenika Veljku Čubriloviću, biste proti Dušanu Subotiću i da će se trudićemo da vrati Gradišci ono što je nekad bila kad su je zvali Mali Beograd.

„Želja nam je da Gradiška bude jedan srednjoevropski grad sa svim obilježjima takvog grada i da bude po mjeri svih građana koji žele da žive, rade i razvijaju se u Gradišci“ rekao je Adžić.

Direktor Zavičajnog muzeja Bojan Vujinović rekao je da je u muzeju izložen samo dio legata Bore Nježića i dodao da je najvrijednija zbirka mozaika. On je naglasio da kroz legat i simpozijum Muzej uz podršku Grada Gradiška i Ministarstva prosvjete i kulture, simbolično vraća Boru u Gradišku.

„Međunarodni  simpozijum u kamenu održavaće se svake godine i svaki put ćemo se sjećati lika i djela Bore Nježića a sabiraće ljude koji rade u kamenu, prvenstveno mozaik ali i skulpturu čija će djela ostajati na javnim površinama našeg grada. Kroz tu manifestaciju pokušaćemo praviti muzej na otvorenom“ rekao je Vujinović.

Vujinović je dodao da će u okviru Prvog međunarodnog  simpozijuma u kamenu-Boro Nježić, sutra, 15.septembra, sa početkom u 20 časova na ljetnoj pozornici Zavičajnog muzeja biti prikazan dokumentarno-igrani film „Kamen pamti“.

Share With: