Обиљежен Дан ратних војних инвалида; Егић најавио повећање инвалиднина

Дан ратних војних инвалида обиљежен је у организацији удружења проистеклих из Одбрамбено – отаџбинског рата. Служен је парастос погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима. Обиљежавању је присуствовао и ресорни министар Данијел Егић, који је најавио повећање инвалиднина.

Сува Међа било је мјесто на којем је распрскавајућа мина 1992. године, тада двадесетпетогодишњем Сретку Вајагић, заувијек промијенила живот. Ампутација ноге, само је једна од посљедица рањавања.

– И данас да се све врати на почетак ја бих поступио исто, и без обзира што би знао шта ме чека. Ратни војни инвалиди живе тешко али у сваком случају живимо поносно што живимо у својој држави коју смо стварали – рекао је Сретко Вајагић ратни војни инвалид из Новог Града.

Положај ратних војних инвалида није лак, прате их бројни проблеми, почев од здравствене заштите до архитектонских баријера. Кажу, инвалиднина би се требала другачије обрачунавати.

– Ми би били најзадовољнији ратни војни инвалиди Савеза и Републике Српске , кад би нам се основица за обрачун личне инвалиднине везала за просјечну нето плату у предходној години. Џаба ако смо ми задовољни са нашим правима, ако су права супер и ако се уруше институције Републике Српске и сама Република Српска, нама та права ништа не значе – поручио је Драган Врховац предсједник Савеза РВИ Републике Српске.

Брига о овој популацији неће престати, поручују из ресорног министарства. У наредном периоду најављују повећање инвалиднина.

– У плану је дакле да се инвалиднине подигну још пет одсто у наредних мјесец дана и прије нове године још пет одсто. Тако да ће се до краја ове године значајније побољшати статус ратних војних инвалида – навео је министар рада и борачко-инвалдиске заштите Републике Српске Данијел Егић.

Око 45.000 бораца Војске Републике Српске, из Одбрамбено – отаџбинског рата изашли су као инвалиди, док их је данас према евиденцији, око 29 и по хиљада.

РТРС

Share With: