Obezbjeđena sredstva za isplatu penzija

Ministarstvo finansija Republike Srpske obezbijedilo je sredstva neophodna za isplatu penzija u Srpskoj, kao i za korisnike prava u Federaciji BiH i inostranstvu, za koju je u neto iznosu potrebno 101,1 miliona KM, a biće doznačena sutra.
Sredstva će biti doznačena komercijalnim bankama i „Poštama Srpske“ u skladu sa zakonom definisanim rokom, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Ministarstvo finansija i Vlada Republike Srpske će nastaviti sa usklađivanjem prava po osnovu penzijskog i invalidskog osiguranja sa makroekonomskim kretanjima i ekonomskom situacijom u Republici Srpskoj.

U saopštenju se navodi da je naplata doprinosa u periodu januar–novembar ove godine iznosila 1,620 milijarde KM i veća je za 139,1 milion KM ili devet odsto u odnosu na prošlu godinu, odnosno za 190 miliona ili 13 odsto više nego 2019. godine.

Prema prijedlogu Budžeta Srpske, u narednoj godini je za povećanje penzija namijenjeno 61,2 milion KM više nego ove godine, čime bi ukupan iznos potreban za isplatu penzija u narednoj godini iznosio 1,3 milijarde KM.

Share With: