Gradiška drugi grad u Srpskoj prema broju vakcinisanih građana

Gradiška je, poslije Banjaluke, drugi grad u Republici Srpskoj prema broju vakcinisanih protiv virusa korona, izjavila je Srni načelnik Higijensko-epidemiološke službe gradiškog Doma zdravlja Slađana Tepavac, pozivajući se na podatke Instituta za javno zdravstvo.
Tepavčeva je navela da je prvu dozu vakcine primilo 16.698 građana Gradiške, od kojih je 15.295 revakcinisano, dok je buster primilo njih 900.

Ona je istakla da broj i procenat vakcinisanih i dalje nije na željenom nivou, te pozvala građane koji do sada nisu vakcinisani da se posavjetuju sa svojim ljekarima.

„U ovom trenutnu, osim vakcinacije i epidemioloških mjere nemamo ništa drugo u borbi protiv pandemije. Nikada nije rečeno da vakcine protiv `kovida` štite u potpunosti, kao što je slučaj i za ostale vakcine. Među vakcinisanim ima zaraženih, ali prolaze sa lakšom kliničkom slikom. Postoje slučajevi da i vakcinisani ima težu kliničku sliku, ali to su pretežno stariji ljudi koji imaju hronična oboljenja“, pojasnila je Tepavčeva.

Prema njeniim riječima, u Gradišci je vakcinisano više od 30 djece uzrasta od 12 do 18 godina, koji isključivo mogu da prime „fajzer“ vakcinu.

„Ni za jedno dijete koje je dolazilo da primi drugu dozu vakcine nije prijavljeno da su imali neželjene reakcije nakon vakcinacije“, rekla je Tepavčeva.

Na vakcinalnom punktu, koji je od četvrtka, 2. decembra, smješten u sportskoj dvorani „Arena“ Gradiška, vakcinacija protiv virusa korona se obavlja svakim radnim danom od 8.00 do 14.00 časova.

Tepavčeva je navela da raspolažu sa vakcinama „fajzer“, „moderna“, „sinofarm“ i „spunjik ve“, te da trenutno nemaju na stanju vakcine „astra zeneka“ i „sinovak“.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske za Gradišku ove godine obezbijedila i 680 besplatnih doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su brzo utrošene, zbog čega je Gradska uprava Domu zdravlja donirala dodatnih 200 doza.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, Tepavčeva je rekla da je u Gradišci 126 lica pozitivno na virus korona, među kojima nema mnogo oboljelih sa teškom kliničkom slikom, ali je istakla da ne treba zanemarivati simptome i da se građani, koji su bili u kontaktu sa zaraženom osobom i imaju simptome obavezno jave svom ljekaru.

Share With: